1
Waar Netty precies is geboren weet ik niet, wel dat zij is opgegroeid in Overschie, aan de Parallelstraat 19.
Het parallelle slaat waarschijnlijk op de snelweg de A13 (toendertijd Rijksweg 13) , die een paar meter hoger (vroeger gelijkvloers) parallel aangelegd is.
Nr 19 ligt aan de westkant van de A13, er is ook een oostelijke parallelstraat, waar de oma van haar gewoond heeft, en waar Netty in de straat geboren is.
Het huis aan de Parallelstraat staat in wat vroeger de Schiewijk heette op veengrond, en er is destijds niet geheid, zodat het inmiddels scheefgezakt is.
De bebouwing van de Schiewijk dateert van 1922.
Het is een klein huis dat Netty's vader met een werkgeverslening voor 3000,- gulden gekocht heeft.
Beneden is de woonkamer, met opklapbed voor vader en moeder, en boven sliepen de 8 kinderen. (en soms ook de aanhang)
Zoals in onderstaande genealogie zal blijken is Netty in tegenstelling tot haar broers en zussen (en wat vroeger gebruikelijk was) niet vernoemd naar (groot)vader of (groot)moeder.
Dat geldt trouwens ook voor Ria, maar die is vernoemd naar ons aller moeder, of wat vroeger ook gebruikelijk was naar haar moeder's oudste zus.
In verband met privacy-wetgeving zijn geen gegevens opgenomen van nog levende personen, tenzij deze gegevens algemeen bekend zijn.
Rechts in de Parallelstraat was in die tijd een bloemenwinkel van de familie Bervoets gevestigd. Zoon Wim bezong altijd Corry met Corrina,Corrina, een blues-standard van Ray Peterson,
Bob Dylan en vele anderen.
Links woonde de familie Tempel, en daarnaast die van Stolk.Bij de familie Tempel was Manna van Dijk een regelmatige logé, waar Jan Broeder verliefd op werd.
Johannes Abraham (Jan) Broeder is geboren op 13 aug. 1921 in Overschie en overleden op 20 apr. 1985 in Rotterdam-Overschie.
Hij is zowel in Overschie als in Rotterdam opgegroeid. Overschie was tot 1941 een zelfstandige gemeente.e
In Overschie woonden zijn ouders vanaf 1914 eerst aan de Oudendijksche Schiekade 81, daarna in de Parallelstraat 23 en in 1929 verhuisden zij naar de Schoterbosstraat 11 in Rotterdam,
een zijstraat van de Teilingerstraat bij de (rotterdamse) Schiekade.In 1933 woonden zij in de Rubroekstraat nr 24.
Van de rotterdamse straten is in 1940 niet veel overgebleven, de oude huisjes aan de Oudendijkse Schiekade staan er nog. De Oudendijkse Schiekade ligt aan de Rotterdamse Schie.
oudedijkse schiekade 81
In 1933 woonden zijn ouders weer in Overschie, in de Julianastraat 24 en vanaf 1938 aan de Zestienhovenschekade 150a.In 1941 werd Overschie geannexeerd door Rotterdam.
Na zijn huwelijk kreeg hij een eerst een woning op IJsselmonde, waar Diny geboren is, waarna men verhuisde naar de parallelstraat.
Rijksweg 13 met de flats aan de Oost-Sidelinge, die verderop overgaat in de parallelstraat.
Jan werkte toen bij de RMI, wat niet de bekende melkfabriek is, maar wat staat voor Rotterdamse Marmer Industrie, een natuursteenverwerker die in 2011 failliet gegaan is.
Tijdens de wederopbouw van Rotterdam beleefde het bedrijf zijn gloriejaren. Het groeide uit tot de grootste natuursteenverwerker van Nederland.
Alleen al in Rotterdam zit er in het Hilton hotel,het Shell gebouw, de Bijenkorf (de bekende gevelstenen), in de Doelen (de klankkaatsers) en in nog veel meer gebouwen natuursteen van de RMI verwerkt.
Ook het bekende kunstwerk van Wessel Couzijn (nu op het Weena) is verankerd in RMI-marmer, en de wandversieringen van Bouke IJlstra en het vloermozaiek van Wally Elenbaas in de Doelen zijn van RMI-marmer.
Maar nu staan er op die plek aan de Zestienhovensekade woningen en herinnert er niets meer aan dat bedrijf.
De wandversiering van Bouke IJlstra in de grote zaal met de cassette-wanden.
Jan is wel totdat hij wegens rugklachten de WAO inging bij RMI blijven werken.
In de 50-er jaren is het gezin verhuisd naar de Parallelstraat 19, waar hij is blijven wonen tot hij in 1985 's nachts in zijn slaap aan een hartstilstand is overleden.
Cornelia Maria Jacobs is geboren op 14 juli 1924 in Overschie en overleden op 22 juni 2013 in bejaardencentrum Hogenban in Rotterdam-Overschie.
Zij is waarschijnlijk geboren op de Delfshavense Schiekade no 14, waar haar vader sinds december 1922 loodgieter was.
De Delfshavense Schiekade bestaat op de huidige plattegronden niet, het zou de Delfshavenseweg kunnen zijn, waar nog oude huizen uit die tijd staan, maar
vanaf het verlengde (nu alleen fietspad) naar de Spaanse brug en vandaar tot aan de A20, waar nu alles kaalslag is, heette het vroeger waarschijnlijk ook Schiekade, en is de naam
verdwenen na de annexatie van Overschie in 1941 door Rotterdam, dat na de oorlog in Overschie een grote stadsuitbreiding ontwierp.
Voor haar huwelijk is zij gaan werken als dienstbode bij tante Net en tante Bets, geen familie, maar Netty is naar tante Net vernoemd.
Doopbewijs
opmerkelijk: 14 juli was zowel haar geboortedag, de geboortedag van haar moeder, de sterfdag van haar moeder en de geboortedag van haar schoonvader.
Alle vier de grootouders zijn geboren in Rotterdam, maar na hun huwelijk terecht gekomen in Overschie.
Overschie was toen nog een zelfstanige gemeente, voornamelijk platteland, met een kleine dorpskern .De zelfstandige gemeente was wel veel groter dan de huidige deelgemeente.
In de Napoleontische tijd, toen er gemeentegrenzen werden vastgesteld, liep de grens tot aan het huidige Centraal Station.Toen in 1847 het Station D.P. gebouwd werd, moest de grond van Overschie
gekocht worden.Overschie was dus vroeger wel groter, maar met weinig inwoners.De grote uitbreidingsplannen kwamen pas na de annexatie door Rotterdam,de polders (eerst de Kleinpolder) werden volgebouwd,
maar de oude kern is goed bewaard gebleven.
De naam Overschie komt van de vier wateren, die daar bij elkaar komen en die alle vier kortweg met Schie worden aangeduid:
de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie en de Schiedamse Schie.
Overschie ligt niet over de Schie, maar het is een verbastering van OuderSchie via OuwerSchie naar Overschie.
In het latijn (waarin vroeger alle akten geschreven werden) bestaat geen verschil tussen de letters u en v, waardoor de verbastering ontstaan is.
Het Nieuwer Schie, een buitendijks gors, werd afgedamd en zo ontstond Schiedam. voor 1200 was er nog maar 1 Schie.
Gelukkig heten de kades aan die 4 Schieen niet allemaal Schiekade. In Overschie heet de kade langs de Delftse Schie de Delftweg, en langs de Rotterdamse Schie Zestienhovenschekade en Oudendijkse Schiekade.
De Rotterdamse Schiekade, waar vroeger de Rotterdamse Schie liep is gedempt met het puin van het bombardement van 1940.
In 1844 werden de heerlijkheden Overschie en Hoogenban door de gemeente Overschie gekocht van de stad Delft.
De stad Delft had in 1492 de heerlijkheid Overschie van Hendrik van Naaldwijk gekocht,
en in 1596 de heerlijkheid Hoogenban van Johan van Assendelft.
De vader van Hendrik, Willem had de heerlijkheid gekocht van de van Spangen's, de van Assendelft's hadden geerfd van de van Cralingen's.
Willem Broeder is geboren op 14 juli 1892 in Rotterdam, het overlijden is niet bekend, maar moet zijn na 1950, want Netty heeft hem nog gekend als lorreboer,
met een platte wagen, waarop hij zijn spullen verzamelde, die zijn vrouw in een soort kringloopwinkeltje verkocht.
Hij huwde Huibertje Vrolijk op 24 sep 1914 in Overschie, dat tot 1941 een zelfstandige gemeente was.
In 1914 gingen zij daar ook wonen, maar verhuisden terug naar Rotterdam in 1929, naar de Schoterbosstraat 11.
Zijn overlijden had te maken met maag- of darmproblemen.
Op de gezinskaarten wordt als beroep achtereenvolgens vermeld : houtbewerker, winkelier en los werkman.
In het adresboek van Overschie van 1939 staan twee Broeders:
W.Broeder handel. in lompen, Zestienhovense kade 150a en
W.Broeder boekhouder, Oudendijksche Schiekade 10.Dit is de Willem Broeder van 1888, een achterneef,
kleinzoon van Willem Broeder van 1825, die een broer was van Jan Broeder uit generatie 5.
Huibertje Vrolijk is geboren op 2 september 1891 in Rotterdam, haar overlijden is niet precies bekend, maar moet geweest zijn na 1970. Volgens Netty heeft zij - zij noemde haar opoe - in de Jacob Loisstraat, waar Natasja geboren is, nog krentenbrood gebakken,
Onderstaand de belangrijke gebeurtenissen in haar leven.
Jozef Antonius Kornelis Jacobs is geboren op 27 mei 1896 in Rotterdam, Oppert 27 en overleden op 15 mei 1978 in het Rheumaverpleeghuis Beethoven in Rotterdam.
Hij huwde Cornelia Maria van de Laar op 20 sep 1922 in Rotterdam.
Zijn moeder is gestorven toen hij 4 was, zijn vader stierf (of verdronk zichzelf) toen hij 14 was.
Zijn vader is wel hertrouwd, maar zijn stiefmoeder werd in 1909 opgenomen in het krankzinnigengesticht Maasoord.
Van 23 april 1910 tot 3 mei 1914 werd Jozef opgevoed in het R.K Wees- en armenhuis aan de West-Kruiskade, daarna is hij uitbesteed in RK-gezinnen.
Volgens zijn persoonskaart heeft hij vanaf dec 1822 gewoond op de Delfshavense Schiekade nr 14, maar op een latere persoonskaart is dit de Delfshavense kade nr 14
in februari 1936 is hij verhuisd naar de Zestienhovensekade 21, en in juli van datzelfde jaar naar de Emmastraat 8b alles in Overschie.
Op sommige documenten wordt Kornelis ook als Cornelis geschreven.
Van beroep was hij loodgieter.
adresboek
Als gepensioneerde
Cornelia Maria van de Laar is geboren op 14 jul 1899 in Rotterdam, Gaffelstraat 47 en overleden op haar verjaardag 14 jul 1985 in de geriatrische kliniek aan de Asserweg in Rotterdam. Mentaal was zij niet erg stabiel. Ze is regelmatig psychiatrisch behandeld en leed aan godsdienstwaanzin.
Zij zijn getrouwd vanuit de Willigenstraat 49 en de Volmarijnstraat 119.
Kinderen uit dit huwelijk, allen geboren in Overschie:
De Broeders en Vrolijken van deze generatie zijn allen geboren en getogen Rotterdammers.
Johannes Abraham Broeder is geboren op 10 jan 1863 in Rotterdam en overleden op 10 mrt 1932 in Rotterdam. Hij huwde Aartje Johanna van den Bergh op 3 sep 1884 te Rotterdam.
als laatste adres:
is geboren op 22 mei 1864 in Rotterdam en overleden op 29 dec 1934 in Rotterdam.
De broers Jan en Johannes trouwen met de zusjes Teuntje en Catharina Fijnaaart uit Gorinchem.
Willem Vrolijk is geboren op 29 nov 1866 in Rotterdam en overleden op 23 jan 1945 in Rotterdam. Hij huwde Engeltje Johanna Kerkhoven op 12 nov 1890.
Engeltje Johanna Kerkhoven is geboren op 28 jan 1872 in Rotterdam en overleden op 4 dec 1925 in Rotterdam.
Zij is vernoemd naar haar grootvader Engel Huisman.
De kant van de Jacobsen en van de Laar's komen m.u.v. Cornelia van den Berg, niet uit Rotterdam. De Jacobsen komen uit het grensgebied van Gelderland ,Limburg en Noord-Brabant, Catherina van Bergen komt uit het noorden van Limburg en de van de Laar's komen ook uit Noord-Brabant, maar dan uit het midden, uit Tilburg en de noordelijke omgeving ervan.
Derk Jacobs is geboren op 25 dec 1852 in Nijmegen en overleden op 11 apr 1910 in Rotterdam.Hij is verdronken in het Boerengat.
Hij huwde Catharina Maria van Bergen op 3 jul 1879 in Nijmegen. Na haar overlijden hertrouwde hij met Wilhelmina Berkelaar op 14 sep 1900 in Zevenhuizen.
In die periode trokken veel Brabanders en Limburgers naar de havenstad, waar wel veel werk was, zowel bij de aanleg van havens als in de scheepssector.
De groei van Rotterdam voornamelijk tussen 1880 en 1920
Catharina Maria van Bergen is geboren op 24 mrt 1855 in Gennep en overleden op 25 feb 1900 in Rotterdam. Zij was toen 44 jaar woonde op de Oppert.
Zij kregen 11 kinderen.
Haar eerste 5 kinderen (geboren in Nijmegen) en zijn jong overleden.
Ook in Rotterdam kreeg zij nog 2 kinderen, die binnen het eerste jaar gestorven zijn.
Wilhelmia is geboren op 19 jul 1871 in Zevenhuizen en overleden in 1936 in Oud-Beijerland.
In 1909 werd zij geplaatst in krankzinnigengesticht Maasoord (in Poortugaal), waarna zij als 'niet te genezen'is sep 1910 ontslagen wordt,om bij haar zus verder verpleegd te worden.
Derk en Wilhelmina kregen geen kinderen.
De overlijdensdatum van Derk is fictief, want hij is als drenkeling opgevist uit het Boerengat.
Wellicht. dat Derk met veel jonggestorven kinderen en eerste vrouw en met zijn tweede een vrouw in Maasoord niet verder wilde leven.
Jozef werd opgenomen in het R.K.Wees en armenhuis (nog net geen 14 jaar). Daarna werd hij uitbesteed in R.K.-gezinnen, en ging in 1913 bij zijn broer Theo wonen
Hendrika was al in 1908 naar Nijmegen teruggekeerd.
Cornelis Wilhelmus van de Laar is geboren in 1869 in Raamsdonk en overleden op 11 sep 1906 in Rotterdam. Hij huwde Cornelia Maria van den Berg.
Zij kregen 11 kinderen
Cornelia Maria van den Berg is geboren op 16 jun 1870 in Rotterdam en overleden op 20 mei 1927 in Rotterdam.
Jan Broeder is geboren op 4 sep 1828 en overleden 14 jan 1904 in Rotterdam.Van beroep was hij arbeider en winkelbediende.
Op sommige adreskaarten staat 1827 als geboortejaar. In 1851 woonde hij in bij zijn moeder in de Jodenlaan, tegenwoordig Jan van Loonslaan bij de Vondelweg,
vanwege het daar gelegen Jodenkerkhof.
Omstreeks 1860 was hij apothekersbediende en woonde in de Lombardstraat.
In de jaren 1880 tot 1892 woonde hij op de Hofkade, Rottestraat, Schotelboslaan, Vriendenlaan en Frerikstraat.
Hij huwde op 23 jul 1851 Willemina Verhoeven. Zij kregen 6 kinderen, waarvan 4 zonen, die allemaal Johannes genoemd werden, en waarvan de eerste drie als kind gestorven zijn.
Haar twee dochters Maria en Clasina zijn getrouwd met twee broers Gijtenbeek
Gerrit Vrolijk is geboren op 2 jan 1839 te Dordrecht (Weeshuisstraat). Hij overleed 14 jun 1919 te Rotterdam(Oostervantstraat 17).
Zijn voorouders zijn afkomstig uit Flomborn in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, en heetten dus Frohlich
De kwaliteit van de afgebeelde foto is wel erg goed, als je bedenkt dat de fotografie pas aan het eind van de 19e eeuw wat algemener werd.
Het zou dus ook een van zijn zonen kunnen zijn.
Hij was van beroep smid (eerst smidsknecht)
Links:Doopinschrijving van de beide Maertjes uit 1750, Rechts:die van Jacob uit 1754.
Links:Doopinschrijving van Franciscus, Rechts:huwelijksaankondiging.
Links de trouwakte
Van deze generatie is weinig bekend. Op basis van het patroniem weten we dat de vader van Marietje Geerlof Hendrik heette.
De ouders van Dirck Persoon waren Arent Persoon, die getrouwd was met Maartje.Zij is geboren in 1640 en overleden in 1696.