1 Stamboom Nico van der Wielen

Stamboom

Nico van der Wielen is geboren op 30 juni 1948 in Rotterdam, Marina van der Wielen is geboren op 13 april 1951.
Zo begint altijd een ‘voorouder’-rapport in de genealogie.

1. Nico van der Wielen

Dat ik (Nico) ben geboren in Rotterdam is zeker, maar waar is mij onbekend. Het kan zijn op het adres van mijn grootouders, de Versijdenstraat 27, maar het kan natuurlijk ook in een ziekenhuis geweest zijn, zoals het toenmalige Sint Franciscus aan de Schiekade. Er is niemand meer aan wie ik het kan vragen. Dit was voor mij de aanleiding om zoveel mogelijk van wat ik mij herinner vast te leggen voor mijn kinderen, kleinkinderen en familie. Daarnaast vond ik het leuk een speurtocht te ondernemen, naar waar onze voorouders vandaan kwamen. De resultaten daarvan heb ik vastgelegd met het programma ‘MyHeritage’.
Via hun website zijn de resultaten te bekijken (MyHeritage.nl), maar dat is een vrij saaie opsomming van namen en jaartallen.
Vandaar op deze webpagina iets wat het midden houdt tussen een genealogische kwartierstaat en een verhaal over mijn voorouders, voorzover ik het weet of kan afleiden uit allerlei bronnen. Bronnen zijn natuurlijk wiewaswie.nl, zoekakten.nl (bestaat helaas niet meer) en rotterdam.digitalestamboom.nl
Als je informatie over de historie van Rotterdam googelt, kom je altijd uit op de site www.engelfriet.net, onmisbaar voor oud-Rotterdammers.
Minder bekend maar zeker de moeite waard is http://www.terpstra-koos.nl/ met allerlei foto's van Rotterdam voor de oorlog.
Van deze sites is informatie over Rotterdam van voor de oorlog overgenomen.
Heeft U aanvullingen, opmerkingen of krijgt U broken-links, kunt U dit melden aan nico@culi-net.nl.
De speurtocht naar mijn voorouders is begonnen met het overnemen van gegevens, welke anderen reeds uitgezocht hebben, zoals via smart-matches van MyHeritage, maar soms blijkt, dat men te snel ook elkaars fouten gaat overschrijven.
Vandaar ben ik steeds meer de bronnen gaan documenteren, zeker als het gaat om de oudere generaties.

Wij beginnen dus in Rotterdam. Het huis aan de Versijdenstraat is er (nu 2017) nog steeds.



Toen mijn zus geboren werd verhuisden wij naar nr 25, het huis rechts van dat van mijn opa en oma. Het stukje op de foto is het enige overgebleven stukje oude straat, de rest is afgebroken en vernieuwd. Mijn ouders en grootouders woonden allebei op de benedenverdieping, en via de tuin achter konden wij zo achterom naar oma en opa. Tegenover ons huis was het patronaatsgebouw van de Provenierskerk (OLV Koningin van de Heilige Rozenkrans), die in 1976 afgebroken werd. ’s Avonds konden wij altijd het repeteren van de koren horen. Vanwege de kerk was het een rustige straat, met alleen de kruidenierswinkel van van Hoogendoorn, waar je voor 1 cent duimdrop kon kopen, en de achterkant van een meisjesschool en een gymnastiekgebouw. Naast nummer 27 was er een stoffeerderij waar mijn oom Frans nog gewerkt heeft. Op de hoek van de Provenierssingel zat de sigarenwinkel van Speekenbrink, aan de andere kant op de hoek van de Jacob Loisstraat zat slagerij Ultee.
De Provenierssingel is samen met de Spoorsingel en Stationssingel rond 1850 gegraven ter verfraaiing van de toenmalige stadsrand. De Provenierssingel en Stationssingel liepen onder een brug in elkaar over. Als eerste is voor 1900 het stuk onder de brug gedempt. Op oude foto's is te zien, dat de Spoorsingel toen ook een tiental meters ingekort is. In mijn jeugd werd de Stationssingel (in 1954) in verband met de bouw van het Centraal Station gedempt.
De wijk Blijdorp is pas tussen 1920 en 1930 gebouwd, voor die tijd was het polder (in de gemeente Overschie).
De Provenierswijk werd begrensd door Proveniersstraat en -singel, Stationssingel, Statenweg, Walenburgerweg en Schiekade. In de wijk had je veel buurtwinkels. Supermarkten waren er nog niet. Zelfs in het kleine stuk tussen Jacob Loisstraat en Provenierssingel waren er zeker 3 slagers (Ultee, Gerritsen en Legerstee), 3 groentenboeren (Bouwens, van Tilborgh en Vrolijk), 2 bakkers (Degenkamp en Scholte-banketbakker), 2 kruideniers (Korpershoek en Hoogendoorn) ,een waterstoker in de Nicolaas Zasstraat en een drogist, een RMI-winkel, 2 sigaren/sigarettenwinkels (Bijl en Speekenbrink), cooperatie de Vooruitgang, 2 ijssalons/snackbars (Wolff en Graute) en wat speciaalzaken als Grashoff (in knopen en manufacturen), een winkel in religiosa en een apotheek. Na de opkomst van de supermarkt in de 50 en 60er jaren verdwenen veel winkels. Sommigen werden omgebouwd tot woonhuis, in een kwam een Turks thee-of koffiehuis, in de panden van van Gent en Loos kwam de Pinkstergemeente, en na de renovaties van de 70 en 80jaren was er vrijwel niets meer over.Zelfs de fraaie Provenierskerk werd gesloopt.
De Spoorsingel deelde de Provenierswijk in tweeen, in het oostelijkse deel, waar ik woonde, stonden de meeste huizen, in het westelijk deel stonden mooiere panden, maar er waren veel minder winkels. Via de Provenierssingel en Spoorsingel liep ik naar mijn lagere school in de Klein-Cooolstraat: de Albert-Jozefschool en dat was in het westelijk deel. Verder had ik in dat deel van de wijk weinig te zoeken. Ook het westelijk deel ontkwam niet aan de verpaupering. Op de hoek van de Spoorsingel en Stationssingel stond het prachtige witte hotel Regina, dat eindigde als bordeelhotel.

2de Generaties (Ouders)

Marinus (Ries,Giel) van der Wielen en Cornelia Johanna Spijkers.

2. Marinus van der Wielen

Marinus (Ries,Giel) van der Wielen is geboren op 5 okt. 1921 in Rotterdam en overleden op 12 apr. 1988 in de Multatulistraat in Spijkenisse.

Ries is de naam die zijn ouders gebruikten, maar omdat mijn moeder zijn naam verkeerd verstaan had, noemde zij hem Giel, en dat is zo gebleven. Mijn vader kwam van Zuid, en is waarschijnlijk geboren op Charlois. Na de lagere school is hij gaan varen als stoker op een kustvaarder, over de Noordzee en naar de Baltische staten. Als zeeman had hij tatouages op beide onderarmen. In de oorlog voer hij op een schip onder Duitse vlag. Mijn moeder heeft hij kort na de oorlog leren kennen op de Victoria-fabriek in Dordrecht waar zij allebei werkten.

In mijn oudste herinnering was mijn vader pijpfitter bij Allan, een fabriek waar men onderstellen van treinen en trams produceerde. Allan (een Schot) was ooit begonnen als meubelfabriek, en met Sinterklaas, wat ook op die fabriek gevierd werd, kregen wij een kindertafel met stoelen, die door het personeel gemaakt waren. Het was jarenlang ons meubilair in de gezamenlijke kindertussenkamer in de Versijdenstraat. Eind 1958 zat Allan diep in de schulden. Werkspoor (nauw gelieerd aan de NS) bood de banken aan twee miljoen van de schulden van Allan over te nemen, mits Allan zijn activiteiten staakte. Dat gebeurde ook en zo kwam mijn vader bij Werkspoor terecht.

De Blauwe Engel, geproduceerd bij Allan in 1953-1954

Allan tramstel voor de RET

Via Werkspoor kwam mijn vader te werken bij de bouw van de Esso-raffinaderij in het Botlekgebied. Dagelijks ging hij met een werkspoorbus van Rotterdam CS naar de Botlek. In mei 1960 werd de raffinaderij officieel door Prins Bernard geopend. Kort daarna kwam mijn vader in vaste dienst bij de Esso op de afdeling Oil Movage & Storage. De naam zegt het al, hij was belast met het lossen en laden van de olie(producten) van en naar de schepen (tankers). Het werk was in volcontinu dienst, en daarom verhuisden wij naar Spijkenisse.

De raffinaderij in de Botlek. Esso heet tegenwoordig ExxonMobil

In die tijd (de vijftiger jaren) hadden wij geen auto. De meeste mensen trouwens niet. In de Versijdenstraat stond 1 auto, die was van de vader van Bennie Kubbe, een zwarte Pontiac of Buick. Bennie was lang een van mijn beste vriendjes, en zijn vader was marktkoopman. Hij verkocht koekjes en andere zoetwaren op de markten onder de Rotte-spoorlijn, op de Maashaven, op de markt in de Spanjaardstraat en soms ver weg in Capelle. Daar gingen hij en ik vaak op de fiets naar toe.
Maar mijn vader had een bromfiets, een Berini, type M21, ook wel genoemd het zwarte lijk of de kachelpijp. De Berini is geen Italiaans merk, maar werd gemaakt in een Rotterdamse fabriek op Sluisjesdijk, de naam komt van de oprichters van de fabriek: Bernard, Rinus en Nico.

Op de bromfiets trokken wij in het weekend er op uit naar speeltuinen in de omgeving, ik achterop bij mijn vader, Riny achterop bij mijn moeder. Zij had een Kaptein Mobylette Zoals je ziet, een echte damesbrommer.

We gingen elk jaar wel een week op vakantie, achterop die brommers. Hoe we dat deden met de bagage kan ik mij niet herinneren.Waarschijnlijk ging die met van Gend en Loos. Het populairst was Holten, want daar zijn wij een aantal jaren achtereenvolgend heen geweest.Maar ook naar Mook, Voorthuijzen en Hoge- of Lage Mierde.

In Spijkenisse kregen wij een 4-kamerflat in de Slauerhoffstraat 3b (wat 3 hoog was). Daar hadden mijn zus en ik voor het eerst een eigen kamer, en we hadden een badkamer, die we in Rotterdam niet hadden. Nadeel was wel dat ik nog op school zat op het St. Franciscus College aan de Beukelsdiijk. Gelukkig was dat maar een paar maanden, want met ingang van het nieuwe seizoen ging ik naar het Charlois Lyceum. Elke dag met het treintje van de RTM (bijgenaamd de moordenaar) van station Schiekamp naar de Boergoense Vliet. Riny was wat dat betreft beter af met de Jan Campertschool, die 50 meter van ons huis stond.

Spijkenisse was na de oorlog een kleine gemeente van 2500 inwoners, maar door de komst van de olieraffinaderijen en de chemische Industrie in de Botlek, groeide Spijkenisse uit tot meer dan 70.000 inwoners bij de gemeentelijke herindeling van 2014, toen Spijkenisse opging in de gemeente Nissewaard. Die uitbreiding vond vooral plaats aan de zuidkant van Spijkenisse, in de omgeving van het metrostation. Wij bleven wonen in de wijk Schiekamp, Spijkenisse Noord, het gedeelte ingesloten door de Groene Kruisweg en het Hartelkanaal. Wij verhuisden naar het Lobeliaplein, ook een flat, en daarna naar de Multatulistraat nr 6, een eengezinswoning.

Echte hobby’s had mijn vader niet, hij was een stille man, zijn voorkeur in muziek was Frankie Laine. Van cowboyfilms hield hij trouwens ook wel. Ik keek wel samen met hem naar sport op tv, meestal wielrennen, maar ik weet niet meer van wie het initiatief uitging. Toen ik een zeilboot in Hellevoetsluis had, vond hij het wel leuk om die te onderhouden. Ook zijn broer had een kajuitjachtje, dus de liefde voor water zat wel in de familie. Hij was een echte shagroker. Eerst rookte hij rotterdamshag, een donkerblauw rechthoekig pak. Later stapte hij over op de plastic buidels zware van Nelle. Dit roken in combinatie met het wonen en werken in de Botlek, zou hem longkanker opleveren, In het najaar van 1987 werd deze ziekte geconstateerd. Een half jaar later na maanden ziekbed overleed hij. Het gebeurde 's nachts, 's middags had ik hem nog geschoren en de buurvrouw had hem gewassen. Ik zat naast zijn bed, en zag ineens zijn gezicht wit worden. Het bloed stroomde niet meer. Op 15 april 1988 is hij gecremeerd in Rotterdam-Zuid. De as is uitgestrooid op zee.

Vader: 4. Antonius Hendrikus van der Wielen is geboren op 21 jan. 1887 in Rosmalen en overleden op 30 dec. 1973 in Rotterdam, Frans Bekkerstraat 19a. Moeder: 5. Pietje (Petronella) Vos is geboren op 14 feb. 1897 in Kedichem en overleden op 18 sep. 1990 in Rotterdam.

3. Cornelia Johanna Spijkers

Cornelia Johanna Spijkers is geboren op 9 feb. 1929 in Rotterdam en overleden op 22 mei 2004 in het Ruwaert van Putten-ziekenhuis te Spijkenisse.

Mijn moeder is waarschijnlijk geboren in de Benthemstraat, en vanaf 1933 opgegroeid in de Provenierswijk, zij woonde in de Versijdenstraat op nr 27. Het is een oude straat, met aan een kant huizen, en aan de andere kant een kerk, met kerktuin, pastorie en patronaatsgebouw, een school en een gymnastiekgebouw, gebouwd rond 1900. Vooraan in de straat stond een huis met in de gevel een steen waarop het bouwjaar 1902 stond. Op 8 mei 1899 werd de Provenierskerk, die tegenover de woningen lag, door de Haarlemse bisschop ingewijd. O.L.Vrouw van de H.Rozenkrans met de pastorie, de versijdenstraat en op de hoek sigarenmagazijn Speekenbrink.

Mijn moeder is vernoemd naar haar oma van vader's kant, Cornelia Johanna van Bers. Na de lagere school ging zij naar de Mulo, maar in de oorlog (de hongerwinter van 1944-1945) kon de school niet meer aan brandstof komen, en moest sluiten. Na de oorlog heeft zij de school niet meer afgemaakt.

Volgens haar zeggen is zij gevallen op de tatoeages van mijn vader Wat ik mij herinner is dat mijn moeder altijd bijverdiend heeft. Meestal als inpakster, wat haar favoriete baan was, in later bij de automatiek op de hoek van de van der Sluijsstraat en bij slagerij Ultee op de hoek Versijdenstraat-Jacob Loisstraat. De Jacob Loisstraat met de slagerij van Henk Ultee.
Het inpakken was het inpakken van koek, chocola en snoep. Zij heeft o.a. gewerkt bij de Heer (van de chocola, in 1982 overgenomen door Baronie), ergens bij het Marconiplein en bij van Melle naast het Feijenoord-stadion, een wereldbekende snoepfabrikant. Op vrijdag was het altijd feest thuis, want de werknemers kregen dan een zak snoep mee.

De van Mellefabriek met op de achtergrond de Kuip

In tegenstelling tot mijn vader had zij wel degelijk hobby’s en uitgesproken voorkeuren. Zij was aardig muzikaal, speelde accordeon, hield van rock and roll, Britse 60-jaren pop en later heavy metal. In Rotterdam kwamen jongens als Frans Hoeboer en Ger Feijen met gitaar langs om muziek te maken. Later in Spijkenisse speelde ik een beetje gitaar, en zij zocht de akkoordenschema’s voor mij uit. Sportief was zij fan van Feijenoord, en ging in de vijftiger jaren vaak met ons naar het stadion, of naar uitwedstrijden met de bussen van de Jong. Beste speler toen was natuurlijk Coen Moulijn, die over links iedereen kon passeren. Een andere hobby van haar was lijstjes maken, over van alles en nog wat, zoals plaatsnamen, wielrenners etc.

Toen wij naar Spijkenisse verhuisden bleef zij op zaterdag nog wel werken voor slagerij Ultee, zowel in de winkel als om schoon te maken, tot dat de Ultee’s de winkel in Rotterdam sloten en naar Chaam verhuisden. Nadat mijn vader in 1988 overleden was, voelde zij zich niet meer thuis in de Multatulistraat. Zij verhuisde naar het nieuwe gedeelte van Spijkenisse naar de Verdilaan, vervolgens naar de Wezelvenen om uiteindelijk toch weer terug te keren naar Spijkenisse-Noord. Daar heeft zij gewoond in een soort bejaardenhof aan de Jacob Catsstraat. In februari 2004 vierde zij haar 75e verjaardag in het Carlton-Oasis hotel. Zij had toen al een kleine attack gehad en was geen 100% meer. Zij werd kort daarna opgenomen in het Ruwaard van Putten ziekenhuis. In eerste instantie leek zij daar op te knappen, maar midden mei raakte zij weer half in coma. Zij had drie liter zuurstof per uur nodig en kreeg voeding via het infuus. Op vrijdag de 21e werd besloten te stoppen met het toedienen van medicijnen (behalve morfine). In het bijzijn van Riny overleed zij op 22 mei net na middernacht. De crematie vond plaats in het crematorium aan de Maeterlinckweg in Rotterdam. Er werd muziek gedraaid van Metallica en Guns and Roses. Op 13 aug 2004 is haar as uitgestrooid op het terrein Delhuyzen bij Arnhem (coördinaten N2.2/W2.6)

Vader: 6. Cornelis Leonardus Spijkers is geboren op 14 mrt. 1895 in Rotterdam, Nederland en overleden in Spijkenisse. Moeder 7. Cornelia Martina Sluijter is geboren op 28 sep. 1891 in Rotterdam, Nederland en overleden op 22 jul. 1963 in Dijkzichtziekenhuis, Rotterdam.

----------------------- 3de Generaties (Grootouders) ------------------------

4. Antonius Hendrikus van der Wielen

Antonius Hendrikus van der Wielen is geboren op 21 jan. 1887 in Rosmalen en overleden op 30 dec. 1973 in Rotterdam, Frans Bekkerstraat 19a. Hij huwde Pietje (Petronella) Vos op 7 sep. 1917 in Leerdam.
Ik heb Opa van der Wielen goed leren kennen toen ik van 1963 tot 1966 op school zat op het Charlois Lyceum. Op schooldagen ging ik tussen de middag in de Frans Bekkersstraat mijn brood opeten. Hij was een vrolijke man, die wel van een borrel hield, en die met zijn schipperspet op de omgeving van de Waalhaven afstruinde.
Hij was toen al 65, dus gepensioneerd, maar in het adressenboek van 1939 (een soort Gouden Gids) staat hij vermeld als tremmer, wat kolensjouwer op een schip betekent. Als hobby hield hij vogels. In de woonkamer alleen een parkiet, maar achter het huis had hij een grote volière.
Hoewel geboren in Rosmalen ligt zijn jeugd in Udenhout (van 1887 tot 1897 en van mei 1903 tot juli 1907) In 1887 toen Antonius net geboren was, werd zijn vader spoorwachter aldaar. De spoorlijn Tilburg-‘s Hertogenbosch was in 1881 geopend en Udenhout werd een halteplaats. In 1938 werd het Station gesloten.
In 1897/1898 verhuisde zijn vader met zijn gezin naar Rotterdam maar zij keerden in 1903 terug. Na het overlijden van zijn vader is hij op 11 april 1907 weer met zijn moeder, broers en zussen - nu definitief - naar Rotterdam verhuisd. Antonius was toen 16 jaar, maar zijn 5 jaar oudere broer Jacobus was hen al voorgegaan.
Antonius is op 7 sep 1917 in Leerdam met Pietje Vos getrouwd. Pietje was toen al twee maanden eerder in Rotterdam bevallen van dochter Neeltje, die bij het huwelijk gewettigd is. In maart 1919 gingen zij wonen in de Johannes Brandstraat 4 te Rotterdam-Zuid, inwonend bij zijn broer. Toen dochter Jacoba geboren werd verhuisden zij naar de Gouwstraat 22. In 1927 wer er verhuisd naar de Katendrechtse Lagedijk, en tot slot in 1937 naar de Frans Bekkerstraat. Mijn vader zal dan waarschijnlijk in de Gouwstraat geboren zijn, het is een straatje in het verlengde van de Charloise Kerksingel. Nummer 22 bestaat niet meer, daar is nu een parkeerplaatsje, maar een stukje verder staan nog wel oude huizen, zoals de winkel van Hans Walgenbach.

Opa met zijn karakteristiek kapiteinspet. (Foto RobertPaul van Beets 1972 Geervliet)

Mijn vader in de Frans Bekkerstraat met zijn broers Joop, Toon en Nico.

5. Pietje (Petronella) Vos

Pietje (Petronella) Vos is geboren op 14 feb. 1897 in Kedichem en overleden op 18 sep. 1990 in Rotterdam. Kedichem is een dorp aan de Linge bij Leerdam, waar zij haar jeugd doorbracht. In 1917 verhuisde zij naar Rotterdam. Zij is vanaf haar twintigste tot haar 35e vrijwel altijd zwanger geweest, en kreeg op haar 41e nog een nakomertje Op hoge leeftijd kreeg zij suikerziekte en moest er een gedeelte van haar voet afgezet worden. Zij is begraven op 21 sep 1990 op Charlois.

Onderstaand de belangrijke gebeurtenissen in haar leven.

  • Geboorte Neeltje (Nel) op 27 jul 1917
  • Zij huwde op 7 sep. 1917 in Leerdam
  • Geboorte Jacoba Johanna (Co) 21 mei 1919
  • Geboorte Anthonie (Toon) op 15 aug 1920
  • Geboorte Marinus okt 1921
  • Geboorte Jacobus Johannes 16 nov 1922
  • Overlijden Jacobus 8 jan 1924
  • Geboorte Helena (Lenie) 1924
  • Geboorte Johannes 1925 (Joop)
  • Geboorte Hendrika (Riek) 23 jul 1925
  • Geboorte Maria (Miep) 20 okt 1927
  • Geboorte Nicolaas (Nico) 1 mrt 1929
  • Geboorte Wilhelmina (Mien) 1931
  • Geboorte Nelly 1938
  • Overlijden echtgenoot 1973

Toen ik op het Charlois Lyceum zat, en ik ’s middags vaak langskwam, was er ook vaak een nichtje van mij. Adje de Man, een dochter van tante Lenie. Haar echtgenoot was schipper en had een rijnaak, en Adje zat op een schippersinternaat. Een keer zijn wij op bezoek geweest, toen zij in de Waalhaven lagen, en wij met een roeiboot naar hun aak moesten varen, wat in mijn herinnering op gevaarlijk hoge golven werd gedaan.

Van de anderen was er tante Nel meestal grote Nel genoemd, want zij was groot vergeleken met tante Nelly. Zij was getrouwd met oom Wim van Os, die was meer rond dan groot, en hij was een beetje doof. Dat kwam omdat hij uit grap een keer pepsils in zijn oren gestopt had, en een van de broers vond het toen leuk daar een klap op te geven.Verderop in generatie 10 komt Marcellus van Osch voor, wat een rechtstreekse voorvader zou kunnen zijn, maar de gegevens zijn twijfelachtig.
Er was een neef, die Tonnie heette, dus dat zal wel een zoon van ome Toon geweest zijn, en er was een neef Hans, dus die zal wel van ome Joop af komen. Ome Joop was volgens mij getrouwd met ene Jannie de Vries.Tante Co woonde op Katendrecht en was getrouwd met (Giel?) Linders. Ome Nico heb ik niet gekend, want die woonde in mijn jeugd al in Delfszijl. Tante Mien trouwde met Giel (Michiel) Bliek.
Tante Riek was getrouwd met Giel (Machiel) van der Klauw, die wel een zoon gehad hebben,maar die was na een paar maanden gestorven. In mijn herinnering waren zij kinderloos. Zij hadden een motor met zijspan. Op onderstaande foto kwamen zij langs toen wij op vakanie (in Holten) waren.
Tante Nelly was mijn vaders jongste zus.Zij kwam wel vaker bij ons, en ging ook wel mee op dagjes uit. Zij trouwde met Wout Schutte, die een kruidenierszaak begon in de Wolphaertstraat, en als wij daar op bezoek kwamen bedelden wij om snoep, want het was voor ons een snoepparadijs.

Cornelis Leonardus Spijkers

Cornelis Leonardus Spijkers is geboren op 14 mrt. 1895 in Rotterdam, Nederland en overleden in Spijkenisse. Hij huwde Cornelia Martina Sluijter op 7 mrt. 1928 in Rotterdam. Volgens mijn moeder was mijn opa geboren aan of in de buurt van de Wijnhaven, centrum Rotterdam. Onderstaand een foto zoals het er in zijn jeugd uitgezien heeft. In de oorlog van 1940-1945 is de binnenstad grotendeels verwoest .

Hij was de jongste zoon van een schoenmaker, het 11-e kind, maar veel van zijn broers en zussen waren al op jonge leeftijd gestorven. Zijn vader had een winkel in schoenen en laarzen achtervolgend in de Kipstraat en Korte Baanstraat. Het gezin heeft gewoond op Houttuin 58, de Prins Hendrikkade (dat is op het Noordereiland), de Atjehstraat 52 (op Katendrecht), de Willem Barentsstraat (ook op het Noordereiland) en de Bangleystraat?. Katendrecht was toen nog niet de bekende hoerenbuurt. Pas in 1911 werd het oude Katendrecht afgebroken ten behoeve van de Maas- en Rijnhaven, en werd Katendrecht de zeemansbuurt.
In de eerste wereldoorlog werd Cornelis gemobiliseerd en heeft gediend als hospitaalsoldaat. Zowel zijn vader als moeder waren vlak voor de oorlog (eerste WO) in 1913 gestorven. Zijn broer Joannes Adolf was in 1914 naar klooster Sint_Charles in Boxtel vertrokken. Het klooster is ten behoeve van de snelweg A2 gesloopt. De graven van het kloosterkerkhof zijn toen verhuisd naar Heythuysen. Mijn moeder heeft wel eens verteld, dat hij bij De Witte Paters in Afrika werkte.
In aug 1918 is Cornelis uitgeschreven uit Rotterdam en verhuisd naar Heerlen. Na een jaar keerde hij terug en ging inwonen bij zijn oom Cornelis van Bers. In 1921 trok hij in bij de Sluijters in de Agniessestraat, en in november 1927 in de Benthemstraat. Op 15 augustus 1933 kreeg hij zijn huis in de Versijdenstraat 27a. Na de oorlog startte hij een schildersbedrijf, maar dat ging failliet. Hij bleef wel werken als schilder, voor zover er werk was in de crisisjaren. Ook schilderde hij op linnen of hout. In de Verseijdenstraat hing een schilderij van de stadspoort van Amersfoort. Ik kan mij herinneren dat hij als schilder bij Wilton Fijenoord gewerkt heeft aan de Statendam, maar dat was al in 1957, vlak voor zijn pensioen. Als gevolg van het schilderwerk, hadden zijn longen schade opgenomen, waardoor hij veel last had van benauwdheid en taai slijm. Hij rookte ook pijp, hield van klassieke muziek (Belcanto) en speelde graag schaak en pandoer. Van hem (en mijn oma) heb ik schaken, dammen, klaverjassen en pandoeren geleerd.

Vader: 12. Johannes Spijkers is geboren op 12 aug. 1849 in Rotterdam en overleden op 13 sep. 1913 in Rotterdam. Moeder: 13. Cornelia Johanna van Bers is geboren op 2 feb. 1856 in Rotterdam en overleden op 26 jan. 1913 in Rotterdam.

De Statendam in 1957 in het Panama-kanaal.

Opa en oma in de achtertuin.

Cornelia Martina Sluijter

Cornelia Martina Sluijter is geboren op 28 sep. 1891 in Rotterdam, Nederland en overleden op 22 jul. 1963 in Dijkzichtziekenhuis, Rotterdam. Zij is vernoemd naar haar oma van moeder's kant, Cornelia Martina van Abkoude. Mijn oma kwam uit een middenstandsfamilie. Haar ouders hadden een kantoorboekwinkel als laatste in de Benthemstraat 5c in Rotterdam.
Deze straat achter het kantoorgebouw van de Nationale Levensverzekeringsbank aan de Schiekade is in 40-45 geheel verwoest. Het kantoor werd trouwens pas in 1942 gebouwd, en toen Nationale-Nederlanden naar de het 151 meter hoge gebouw De Delftse Poort verhuisde werd het gebouw genoemd naar Huygens de Witt, naar de twee standbeelden op de hoeken van het gebouw, zowel wis- en natuurkundige Christiaan Huijgens als raadspensionaris Johann de Witt waren pioniers van de verzekeringswiskunde.
Oma kreeg al op vroege leeftijd kanker. Eerst borstkanker, waarvoor zij geopereerd werd in het oude Coolsingel-ziekenhuis. Later kreeg zij ook darmkanker, heeft vaak in het Dijkzicht-ziekenhuis gelegen en kreeg een stoma.
Opa en oma zijn na een lange verlovingstijd pas op late leeftijd getrouwd. Dit had veel te maken met het feit dat de Spijkers-familie katholiek was, en de Sluijters protestant (Nederlands Hervormd). Oma was lid van de Waalse kerk, maar kerkte ook in de Prinsenkerk aan de Statensingel. De kerken gaven geen toestemming voor het huwelijk. (Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen)
Zij hebben als compromis mijn moeder (vernoemd naar de Brabantse tak) katholiek en mijn oom Frans (bij de Sluijter's heette iederen Frans Willem) protestants opgevoed.
Oom Frans zong ook in een kerkkoor, waar hij zijn vrouw Diny heeft leren kennen.
Opa en Oma gingen op vakantie altijd naar Zuid-Limburg, maar kort voor haar overlijden zijn wij met zijn allen een week naar Mook op vakantie geweest. Wij op de bromfiets, Opa en Oma gebracht door Pelle, een van de weinigen in onze straat die een auto had. (Nog wel een Studebaker) Onderstaand een foto op de Mokerberg. Riny nog met haar arm in verband als gevolg van een fietsongeluk met mij.

Andere gebeurtenissen in het leven van Cornelia Martina Sluijter

  • Geboorte Cornelia Johanna op 9 feb 1929
  • Geboorte Frans Willem Fredrik op 14 mrt 1930
  • Huwelijk Cornelia op 7 jan 1948
  • Huwelijk Frans met Diny de Heus (mijn zus was bruidsmeisje)
  • Begrafenis 25 jul 1963 Hofwijk, Rotterdam-Overschie
Vader: 14. Frans Willem Fredrik Sluijter is geboren op 8 aug. 1864 in Rotterdam en overleden op 29 mei 1931 in Rotterdam. Moeder: 15. Johanna Margaretha van der Lagen is geboren op 21 mei 1864 in Rotterdam en overleden op 22 mei 1938 in Rotterdam. De familie van mijn oma's kant bij haar 30-jarig huwelijksfeest.

--- 4de Generatie (Overgrootouders ) van der Wielen en Vos ---

8. Johannes van der Wielen

Johannes van der Wielen is geboren op 22 okt. 1845 in Altforst en overleden op 7 okt. 1906 in Vught, Nederland (overgenomen op 20 oktober in de BS van Udenhout). Hij huwde Jacoba van Eldijk op 21 mei 1875 in Appeltern.
Johannes heeft op veel plaatsen in Noord-Brabant rondgezworven. Zijn kinderen werden geboren in Appeltern, Maasbommel (Catharina) , Altforst, Wijchen, Berghem, in het Land van Maas en Waal, en in Rosmalen (dat was mijn opa) en in Udenhout.
Rond 1880 was er sprake van een landbouwcrisis als gevolg van de import van goedkoop graan uit Amerika. Ook de toenemende landbouwmechanisatie zorgde ervoor dat er weinig behoefte was een arbeidskrachten.
Johannes moest dus elders werk zoeken.
In 1881 werd de spoorlijn Tilburg – ’s Hertogenbosch geopend. In 1887 werd Johannes (hij was toen 41) aangesteld als spoorwachter in Udenhout. Mijn opa was toen nog geen jaar oud. Na 10 jaar vertrok hij naar Rotterdam.
Veel Brabanders trokken in die periode naar de havenstad, waar wel veel werk was, zowel bij de aanleg van havens als in de scheepssector.
Een andere van der Wielen, die uit Appeltern naar de Maasstad vertrok was zijn neef Jan (1857-1929), die in 1989 als ertswerker in de haven ging werken. Jan was een zoon van Baltus (1815-1903), een broer van Antoon.

De spoorwegovergang in Udenhout

De groei van Rotterdam voornamelijk tussen 1880 en 1920

Andere feiten en vermeldingen in het leven van Johannes van der Wielen

  • Beroep arbeider,dagloner te Altforst (1875), Spoorwachter in Udenhout, Plaatwerker in Rotterdam.
  • Vader: 16. Antoon van der Wielen is geboren op 10 jul. 1811 in Appeltern en overleden op 6 nov. 1896 in Altforst.
  • Moeder: 17. Catherina Tijnagel is geboren op 14 okt. 1810 in Altforst en overleden op 19 feb. 1888 in Altforst.

  • 9. Jacoba van Eldijk

    Jacoba van Eldijk is geboren op 19 apr. 1850 in Maasbommel en overleden op 20 mei 1932 in Rotterdam. De familie verhuist op 4 nov 1897 naar Rotterdam-Zuid, naar de Hilledijk, en woont daarna ook nog op de Rosestraat en in de Oranjeboomstraat 345, 361 en 339. Op 18 mei 1903 keert het gezin (met kinderen Maria, Jacobus, Antonius Hendricus, Antonius en Wilhelmina) terug naar Udenhout. In augustus keert zoon Jacobus terug naar Rotterdam. Na het overlijden van haar man vertrekt ook zij met haar kinderen weer terug naar Rotterdam.
    Oranjeboomstraat 339,zoals het nu eruit ziet. De voorgevel is zoals de huizen er rond 1900 uitzagen. Op nummer 51 woonden Jaap en Nel Kooiman.

    Andere feiten en vermeldingen in het leven van Jacoba van Eldijk

  • Beroep bij huwelijk: dienstmeid
  • Huwelijk 21 mei 1875 in Appeltern
  • Geboorte en overlijden zoon 1876
  • Geboorte dochter Maria 1877
  • Overlijden Maria 23 jul 1878 in Appeltern
  • Geboorte dochter Catherina Hendrica 23 jan 1878
  • Geboorte dochter Maria 6 mei 1880 in Altforst
  • Geboorte Jacobus Hendrikus 6 sep 1882 in Wijchen
    Hij verhuisde in 1903 naar Rotterdam,waar hij trouwde met Anna Marie Snoek.
    Zij kregen twee zonen, Johannes Mattheus en Mattheus.
  • Geboorte Hendrika 5 mei 1885 in Berghem
  • Geboorte Antonius Hendrikus (mijn opa) 21 jan 1887 in Rosmalen
  • Geboorte Antonius 23 dec 1890 in Udenhout.
    Hij overleed op 22-jarige leeftijd in Rotterdam.
  • Geboorte Wilhelmina 23 aug 1893 in Udenhout
  • Huwelijk van Catharina op 9 nov 1897 met Francis Schapendonk in Udenhout
  • Huwelijk van Jacobus op 13 jan 1904 met Anna Maria Snoek te Rotterdam
  • Huwelijk van Maria op 12 nov 1913 in Rotterdam met Jacobus Cornelisse
  • Huwelijk van Wilhelmina op 1 jul 1914 in Rotterdam met Hendrik Brongers

  • Uit de huwelijksacte van dochter Catharina (nov 1897 in Udenhout)


  • Vader: 18. Hendricus van Eldijk is geboren op 3 okt. 1813 in Maasbommel en overleden op 2 apr. 1861 in Maasbommel (sinds 1818 gemeente Appeltern).
  • Moeder: 19. Maria Krielen is geboren op 4 feb. 1824 in Maasbommel en overleden op 11 feb. 1874 in Maasbommel.
  • 10. Rhijnus Dirksz Vos

    Rhijnus Dirksz Vos is geboren op 31 jan. 1865 in Heukelum en overleden op 20 jun. 1932 in Leerdam. Hij huwde Neeltje van Weenen op 8 okt. 1896 in Kedichem. Uit de huwelijkse bijlage blijkt dat hij in 1884 nog in Heukelum woonde, en wegens broederdienst niet opgeroepen is voor militaire dienst. Voor hun huwelijk kregen zij een akte van onvermogen. Rhijnus woonde bij zijn huwelijk al in Kedichem, en was van beroep glasblazer. Neeltje woonde en werkte toen als dienstbode in Leerdam

    In 1875 was in Leerdam een glasfabriek opgericht onder de naam Jeekel, Mijnssen & Co. Op 14 juni 1891 werd de vennotschap omgezet in de NV Glasfabriek Leerdam. Maar er was ook De Pelgrimse Hut te Leerdam, in 1816 gesticht door de familie Pelgrim. In die tijd was het glasblazen nog hand- en mondwerk. In 1911 werd de eerste automatische flessenblaasmachine (Owensmachine) in werking werd gesteld. In 1927 werd voor het laatst de mondglasblaaspijp toegepast. In 1912 werd de N.V. Flesschenfabriek v/h Jeekel & Co. te Leerdam ingelijfd door De Vereenigde Glasfabrieken N.V. In 1923 volgde N.V. Glasfabriek "De Schie", een in 1897 opgericht bedrijf aan de Buitenhavenweg te Schiedam, nauw gelieerd aan jeneverfabrikant De Kuyper.

    Vader: 20. Dirk Vos is geboren op 12 feb. 1811 in Heukelum en overleden op 18 mei 1885 in Heukelum. Moeder: 21. Petertje (Pietertje) Pannekoek is geboren op 4 dec. 1830 in Asperen en overleden op 23 mei 1901 in Leerdam.

    Glasblazer (bron Wikipedia)

    11. Neeltje van Weenen

    Neeltje van Weenen is geboren op 27 sep. 1872 in Lexmond en overleden op 27 dec. 1922 in Leerdam.

    Vader: 22. Herber van Weenen is geboren op 18 apr. 1840 in Meerkerk en overleden op 18 jan. 1913 in Leerdam. Moeder: 23. Janna van den Heuvel is geboren op 31 jan. 1842 in Lexmond en overleden op 12 mei 1900 in Leerdam. Andere feiten en vermeldingen in het leven van Neeltje van Weenen

  • Beroep bij huwelijk: dienstmeid
  • Geboorte Pietje (mijn oma) in 1897
  • Geboorte en overlijden dochter Neeltje in 1899 (2 dagen oud)
  • Geboorte zoon Dirk in 1901
  • Geboorte dochter Janna in 1899
  • Geboorte en overlijden zoon Jan in 1903
  • Geboorte zoon Nicolaas in 1904
  • Geboorte en overlijden Rhijnus in 1905
  • Geboorte zoon Nicolaas in 1907
  • doodgeboren kind in 1907
  • Huwelijk van Pietje in 1917
  • De huwelijksacte

    --- 4de Generatie (Overgrootouders ) Spijkers en Sluijter---

    12. Johannes Spijkers

    Johannes Spijkers is geboren op 12 aug. 1849 in Rotterdam en overleden op 13 sep 1913 in Rotterdam. Hij huwde Cornelia Johanna van Bers op 27 jun 1883 in Rotterdam. Van beroep was hij schoenmaker Voor de geboorte van mijn opa woonde hij achtereenvolgend Hang 13, Nieuwemarkt 12, Kipstraat 82 en vanaf 1894 op de Korte Baanstraat 18. De Korte Baanstraat bestaat niet meer, maar was net als de huidige Kipstraat een zijstraat van de Hoogstraat, ten oosten van de Binnenrotte. De vooroorlogse Kipstraat liep echter anders, namelijk paralel aan de Hoogstraat van de Botersloot naar het Achterklooster.
    In het adresboek van 1890 staat hij als "J. Spijkers in schoenen en laarzen Kipstraat 82."
    De Kipstraat was een drukke winkelstraat, nr 82 was het twee na laatste huis aan de zuidzijde naast de Stadhuissteeg bij de Kaasmarkt.

    Korte Baanstraat

    Vader: 24. Jan Adolf Spijkers is geboren op 12 aug 1849 in Delfshaven (nu een wijk in Rotterdam) en overleden op 8 feb 1875 in Rotterdam. Moeder: 25. Petronella van Bavel is geboren op 17 mrt 1818 in Breda en overleden op 17 dec 1896 in Rotterdam.

    13. Cornelia Johanna van Bers

    Cornelia Johanna van Bers is geboren op 2 feb 1856 in Rotterdam en overleden 26 jan 1913 in Rotterdam. Andere feiten en vermeldingen

  • Geboorte Elizabet Petronella Helena in 1884
  • Geboorte en overlijden van een tweeling in 1885 (2 maanden oud)
  • Geboorte zoon Petrus Johannes Cornelis in 1886
  • Geboorte en overlijden Helena Maria in 1887
  • Geboorte en overlijden Maria Johanna in 1888
  • Geboorte zoon Petrus Johannes in 1889
  • Geboorte zoon Cornelis Leonardus in 1890
  • Overlijden Cornelis Leonardus in 1891
  • Geboorte zoon Joannes Adolf Cornelis in 1892
  • Geboorte Helena Maria in 1893
  • Overlijden Helena Maria in 1894
  • Geboorte zoon Cornelis Leonardus (mijn opa) in 1895
  • Kipstraat gezien vanaf de Kaasmarkt.

    14. Frans Willem Fredrik Sluijter

    Frans Willem Fredrik Sluijter is geboren op 8 aug 1864 in Rotterdam en overleden op 29 mei 1931 in Rotterdam. Hij huwde Johanna Margaretha van der Lagen op 21 nov 1888 in Rotterdam.

    Van beroep was hij eerst kantoorbediende, later winkelier. Volgens mijn moeder was dat een winkel in kantoorbenodigdheden.
    In de adressenboeken van Rotterdam (een soort Gouden Gids) jaargangen 1927,1928,1929,1930 en 1931 staat fa F.Sluyter,kantoorb.h. Benthemstraat 5a-c en 7c.
    In het telefoonboek staat de firma als voor onderdelen van kantoormachines.
    Wellicht heeft hij eerst gewerkt in de boekhandel van de Gebr. Schollaardt aan de Wijnhaven, waarvan broers Godefridus en Adriaan achterneven van zijn oma waren. In zowel de families Schollaardt als Sluijter komen ook dezelfde vernoemingen naar voorouders voor (Godefridus, Leendert, Justus).
    Waarschijnlijker is, dat zijn vader George Frederik, een winkel begonnen was in onderdelen van kantoormachines, en uitgebreid was tot boekhandel.

    vermelde adressen op de gezinskaart: Jufferstraat 21 ... van der Takstraat 36... Noordsingel 7 ... Wijnhaven 100 ... Rembrandtstraat 7 ... van der Sluijsstraat 83b ... Raampoortstraat 27b en Benthemstraat 5c en vanaf 1931 8c

    Laatste 2 adressen zijn in 1940 verwoest, de meeste andere panden zijn gesloopt.Noordsingel 7 bestaat nog, en is een winkelpand. Het zou echter ook Teilingerstraat 7 geweest kunnen zijn, want die heette vroeger Noordsingel Boulevard.
    Onderstaande foto is de Benthemstraat in 1942. Links achter de flat aan het Ungerplein, in het midden het torentje van het St.Franciscus.

    overlijdensadvertentie

    15. Johanna Margaretha van der Lagen

    Johanna Margaretha van der Lagen is geboren op 21 mei 1864 in Rotterdam en overleden op 22 mei 1938 in Rotterdam.

    Andere feiten en vermeldingen

  • Geboorte zoon Frans Willem Frederik in 1889
  • Geboorte van mijn oma in 1891
  • Geboorte dochter Johanna Margaretha in 1901
  • Geboorte zoon Henri in 1909
  • verhuizing naar Huize Avondrust in Hillegersberg in sep 1932
  • Eind 1932 ingetrokken bij haar dochter Johanna (getrouwd met Leendert Aldus) en moeder van mijn tante Jopie
  • overlijdensadvertentie
    M.M. Sluijter-Sluijter is Margaretha Maria Sluijter, haar echtgenoot Frans Willem Frederik Sluijter was in 1931 overleden. Margaretha en FWF hadden dezelfde bet-overgrootvader. Daaronder mijn opa en oma. J.M. Aldus-Sluijter is de moeder van mijn tante Jopie.

    5de Generatie

    Tot zover onze ouders en grootouders. De overgrootouders waren bij onze geboorte al lang dood. Mijn vader zal misschien zijn oma Jacoba van Eldijk gekend hebben, maar daar heeft hij nooit iets over verteld. Mijn moeder kan alleen haar oma van moeder’s kant ,Johanna van der Lagen, gekend hebben. Alles speelt zich wel af in of nabij Rotterdam, maar sommige voorouders komen van elders.

    van der Wielen en Vos

    Bij de van der Wielen’s is het simpel, vanaf overgrootvader Johannes komt alles uit Appeltern en omstreken (zoals Altforst en Horssen), dorpen in het Land van Maas en Waal, de stamvaders (er zijn 2 verbonden takken) uit Appeltern, kinderen verhuisden naar de buurdorpen Altforst en Horssen.
    De familie van mijn vader’s moeder (Vos en van Weenen) komt uit de streek rond Leerdam (Kedichem, Heukelum, Herwijnen, Lexmond) Beide dus wel uit het rivierengebied, of tussen Lek en Waal of tussen Maas en Waal, waarbij je als je stroomafwaarts gaat altijd in Rotterdam terecht komt. De naam 'van der Wielen' heeft hier ook mee te maken. Bij dijkdoorbraken ontstaat door het kolkende water een diepe plas op de plek achter de doorbraak, en die heten wielen. En de naam Eldijk komt van oude dijk, wielen en dijken horen bij elkaar. van Weenen is waarschijnlijk een verbastering van van Venen, en die horen daar ook bij.
    Op de site van het CBG (www.genealogieonline.nl/)is een genealogie te vinden van de Appelternse tak van van der Wielen door Antoon van der Wielen uit Eindhoven (genealogieonline.nl/stamboom-van-der-wielen-appeltern) eveneens aldaar de stamboom-van-os) door John van Os, de zoon van mijn neef Henny.
    Antoon is een rechtstreekse afstammeling in mannelijke lijn (dus via de naamgevers) van mijn oudbetovergrootvader Petrus van der Wielen, die de vader was van Wendelina.
    In het Land van Maas en Waal, voornamelijk in Druten en Puiflijk, is nog een omvangrijke familie van der Wielen te vinden, met als stamvader Rigardis van der Wielen (geboren omstreeks 1588 in Druten). Er zijn ook huwelijken tussen de twee takken, dus Rigardis is wel verwant, maar geen directe voorouder.

    Uit Wikipedia:

    Tijdens het Ancien Régime was er sprake van het tot Gelre behorende Ambt van Maas en Waal, waarvan de zuidgrens niet overal overeenkwam met de bedding van de Maas. Ook ten zuiden van de Maas gelegen en tegenwoordig Noord-Brabantse plaatsen als Oijen en Dieden behoorden tot het Ambt. Pas in 1805 werd de Maas als provinciegrens aangewezen. Ten gevolge van de Maasverbeteringsprojecten in de jaren dertig van de 20e eeuw zijn vele Maasmeanders afgesneden. Hierdoor werden sommige delen van het Land van Maas en Waal van hun achterland afgesneden en kwamen ten zuiden van de nieuwe Maasbedding tegen Noord-Brabant aan te liggen. Het omgekeerde gebeurde uiteraard ook met voorheen Noord-Brabantse gebieden. In 1958 werd de nieuwe situatie ook in bestuurlijke zin aangepast: de betreffende delen wisselden toen niet alleen van gemeente, maar ook van provincie. Afgezien van dergelijke correcties komt het gebied van het huidige Land van Maas en Waal ruwweg overeen met het vroegere Ambt. De regio omvat twee gemeenten: West Maas en Waal met daarin de woonkernen Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel, alsook Druten, dat naast het gelijknamige kerkdorp ook Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk omvat. Het belangrijkste dorp in het oostelijke deel van het Land van Maas en Waal is Druten, in het westelijke deel is Beneden-Leeuwen het belangrijkste dorp. Het gebied is pas laat in de twintigste eeuw ontsloten; daarvoor was het relatief geïsoleerd. Dit komt door de natuurlijke barrières die de Waal en de Maas vormen. Wie er niet moet zijn, trekt er ook niet doorheen. De bevolking is overwegend rooms-katholiek, hoewel in de tijd van de Republiek tevergeefs is geprobeerd de reformatie in te voeren. Het was een arm en achtergesteld gebied, van waaruit ook velen zijn weggetrokken. Dit had mede van doen met de overstromingen die hier regelmatig voorkwamen. Het Maas-en-Waals dialect is sterk op het Brabants geënt en redelijk representatief voor het rivierengebied.

    Spijkers en Sluijter

    Mijn moeder heet Spijkers, haar grootvader en overgrootvaders van vaders kant zijn Rotterdammers, maar daarvoor komt de familie uit Mettingen in Westfalen en heette toen Spieker. Eind 18e eeuw zijn de kinderen van Gerdt Spieker in Delfshaven terecht gekomen. Haar grootmoeder van vader’s kant heet van Bers, wat een verbastering is van van Beers, wat staat voor de Brabantse dorpen West, Oost en Middelbeers of van de beek de Beerze. Die familie komt dus uit Noord-Brabant. Cornelis van Bers is getrouwd met Elizabeth van Wakeren, die net als haar voorouders uit Veenendaal komt.
    Van mijn moeder’s moederskant de Sluijters, ook veel Rotterdammers, tot aan Frans Sluijter geboren in 1735 in Lienen (DE) als zoon van Evert Schluter Meer informatie op genealogieonline.nl/stamboom-sluijter
    Cornelia Martina van Abkoude (de oma van mijn oma) is een kleindochter van Pieter van Abkoude uit Woubrugge, de overgrootvader van de vader van Pietje Bell. Zij heeft als grootmoeder Maria de Raad, en die heeft voorouders de Raet uit Rhoon tot in 1475 en Doens Bijensz van Driel tot in 1200 uit Poortugaal en Vlaardingen. Er lopen via die familie ook lijnen via de Gaesbeek's naar de middeleeuwse familie van Abkoude, maar het is mij niet bekend of er ook lijnen zijn vanuit de Woubrugse Abkoude's.

    Naast bovengenoemde oma's oma is er nog een tak voorouders, die ook verder dan andere in de tijd terug te volgen is: Herber van Weenen is getrouwd met Janna van den Heuvel, die via Nicolaas ven den Heuvel, Annigje Oskam, Cornelis Oskam, Grietje de Bode en Cornelis de Bode afstamt van Pietertje van Zijl, geboren in 1618 in Jaarsveld.Pietertje van Zijl is een dochter van Jan Cornelis van Zijl, vermeld als timmerman te Jaarsveld, secretaris van het waterschap en drost en dijkgraaf in Gorinchem. Deze Jan Cornelis was een zoon van Cornelis van Zijl en jonkvrouw Heijlwich van Brederode, kleindochter van bastaardzoon Joost van Reinout II van Brederode (1415-1473), die getrouwd was met Maria Dever van Minden, vrouwe van Diepenburgh en een afstammeling van de famile van Amstel van IJsselstein.
    Ook de van Zijl's komen in de 13e eeuw al voor als raad van de graven van Holland.

    Overgrootvader Frans Willem Fredrik Sluijter is een achterkleinzoon van Joke van Assendelft, wel een oude familie, maar waarbij de stamboom niet helemaal zeker is.

    Generatie 5 : 16 bet-overgrootouders

    • 16.Antoon van der Wielen (Appeltern,11 jul 1811 - Altforst,6 nov 1896)
      Antoon was het 4e kind uit een gezin van 11 x Johanna Grandjean (Horssen, 12 dec 1809 - Appeltern, 17 sep 1836)
      huwelijk is kinderloos, daarna huwelijk met de 1 jaar oudere 17.Catherina Tijnagel (Altforst,14 okt 1810 - Altforst,19 feb 1888)
      Zij gingen wonen in Altforst, een dorp een kilometer noordelijker.

      Beroep Antoon: Landbouwersknecht, bouwknecht (1839) Catherina: Dienstmeid Huwelijk: 15 april 1839 in Appeltern. Kinderen uit dit huwelijk, allen geboren in Altforst:

      • Johannes (1840-1842)
      • Theodora (1842-Appeltern,1917)
      • Johannes (1845-1906)
      • Willem (Altforst,1848-Puiflijk,1911)
        Zijn zoon Johannes trouwt met een dochter van Maria Wilhelmina van der Wielen en Reinier Thomassen.(Puiflijk,1853-Druten,1905)
        Deze Maria is een dochter uit een andere generatie van der Wielen uit Druten/Puiflijk.Haar grootmoeder was een van Elck. Stamvader van deze generatie was Rigardis van der Wielen, geboren rond 1590.
        Op http://home.kpn.nl/~jcvanhaeften/w3rf0.htm# zijn meerdere huwelijken tussen de van der Wielen's en Eldijk (zoals zijn broer Johannes) ,Eldik of Elk's te vinden.
      • Jacobus (1853-1867)
      • Petronella (1857-1857)

    • 18.Hendricus van Eldijk (Maasbommel,3 okt 1813 - Maasbommel,2 apr 1861) x 19.Maria Krielen (Maasbommel,4 feb 1824 - Maasbommel,11 feb 1874), zij zijn getrouwd in Appeltern op 29 mei 1844.Hendricus was toen als militair opgeroepen. Kinderen uit dit huwelijk:
      • Wilhelmina Hendrica (1845-1925)
      • Johannes Gerardus (1847-1929)
        Hendrik geeft dan arbeider op als beroep.
      • Jacoba (1850-1932)
        Hendrik is dan gepensioneerd militair
      • Gradus (1853-1932)
      • Willem (1856-1864)
      • Hendricus Marinus (1860-1930)

    • 20.Dirk Vos (Heukelum,12 feb 1811-18 mei 1885) x 21.Petertje Pannekoek (Asperen, 4 dec 1830 - Leerdam,23 mei 1901), zij zijn getrouwd in 1860 in Asperen, waar ook zoon Jan is geboren.
      De andere kinderen zijn geboren in Heukelum.
      • Jan Vos (1860-????)
      • Rijnus (1863-1864)
      • Rhijnus Dirksz (1865-1932)
      • Dirk (1867-1899)
      • Cormelis (1871-1871)
      Petertje had al een zoon Casper, geboren op 3 aug 1855, vader onbekend.

    • 22.Herber van Weenen (Meerkerk,18 apr 1840 - Leerdam,18 jan 1913) x 23.Janna van den Heuvel (Lexmond,31 jan 1842 - Leerdam,12 mei 1900),huweliik 30 jun 1864 te Lexmond.
      Beroep Herber : werkman.
      • Klaas (1868-1871)
      • Leendert(1869-1871)
      • Frederik(1871-1871)
      • De eerste drie kinderen overleden vlak na elkaar herfst 1871.
      • Neeltje (1872-1922)
      • Nicolaas (1874)
      • Leendert (1877-1961)
      • Pleundert (1879-1879)
      • Jan Willem (1880)
      • Annigje (1882-1912)
      • Helena (1885-????)

    • 24.Jan Adolf Spijkers (Delfshaven, 5 jun 1813 - Rotterdam,8 feb 1875) x 25.Petronella van Bavel (Breda,17 mrt 1818 - Rotterdam,17 dec 1896),

      Huwelijk: 11 mei 1842 in Rotterdam, hij was toen timmermansknecht, zij dienstbode. Kinderen uit dit huwelijk, allen geboren in Rotterdam:

      • Bernardus (1843-1911)
      • Martinus (1844-1923)
      • Hendrikus Hermanus Bernardus (1846-1895)
      • Johannes (1849-1913)
      • Johanna Maria (1852-1896)
      • Geertruida Cecilia (1859-1860)
      • Petrus Johannes (1864-1944)
      • Zij hebben gewoond in de St Jacobsstraat (loopt van Meent naar Haagse Veer) en op het Spuiwater.

    • 26.Cornelis van Bers (Dongen,1830 - Rotterdam, 13 sep 1914) x 27.Elizabeth van Wakeren (Veenendaal, sep 1829 - Rotterdam,5 mei 1865),
      Cornelis vestigde zich decemeber 1854 in Rotterdam in de Raamstraat. (Tegenwoordig staat hier het stadhuis)

      Huwelijk: 2 mei 1855 te Rotterdam. Kinderen uit dit huwelijk:

      • Cornelia Johanna (Rotterdam, 2 feb 1856 - 26 jan 1913)
      • Frederik Cornelis (Rotterdam, 1858 - 27 mei 1859)
      • Cornelis Frederik (Rotterdam, feb 1862 - 9 jun 1862)
      • Anna Pieternella Maria (Rotterdam, 1863-1864)
      Na het overlijden van Elizabeth hertrouwde Cornelis met Helena Maria Holterhuis (Delft, 10 jan 1842 - Rotterdam, 17 sep 1918)
      Uit dit huwelijk 4 kinderen.
      van Bers werd soms ook geschreven als van Beers, maar het Brabantse Beers ligt bij Cuijk. De familie van Cornelis naam komt waarschijnlijk uit een van de dorpen Oost-,West en Middelbeers bij Hilvarenbeek.

    • 28.George Frederik Sluijter (Rotterdam, 19 mrt 1842 - 6 okt 1910) x 29.Maria van der Schilden (Rotterdam,11 sep 1845 - 's Gravenhage,14 mei 1927),
      Huwelijk : 30 maart 1864 te Rotterdam. Kinderen uit dit huwelijk:
      • Frans Willem Fredrik (Rotterdam, 5 aug 1864 - 29 mei 1931)
      • Maria Fredrika (Rotterdam, 30 nov 1866 - 1940)
      • George Fredrik (Rotterdam, 25 jan 1869 - 23 dec 1915)
      • Johannes Gijsbertus (Rotterdam, 15 feb 1872 - 1953)
      Hij was volgens zijn gezinskaart van beroep smid en ketelmaker.In 1865 woonde hij in Delfshaven. In het adresboek van 1890 staat een G.F.Sluijter vermeld als boekhandelaar, en niet als smid.Er is nog wel een G.F.,zijn zoon van 1869, maar die is behanger .
      Waarschijnlijk is George de boekhandel begonnen als kantoormachine-winkel, die dan door zoon Frans Willem Frederik is voortgezet.

    • 30.Hendrik van der Lagen (Rotterdam, 2 mrt 1829 - 25 okt 1867) x 31.Cornelia Martina van Abkoude (Rotterdam,26 nov 1832 - 19 jan 1909).
      Huwelijk : 28 april 1858 te Rotterdam. Kinderen :
      • Hendrik Mari (Rotterdam, 23 jun 1859 - 30 nov 1859)
      • Wilhelmus Christiaan (Rotterdam, 21 mrt 1861 - 1940)
      • Johanna Margaretha (Rotterdam, 21 mei 1864 - 22 mei 1938)
      Bij het overlijden van hun moeder Johanna Sonne in 1883 woonden zowel Cornelia Martina als haar kinderen Johanna Margaretha en Wilhelmus in op de (West) Schiekade nr 75, waar Johanna hoofdbewoonster was. De panden die daar nu staan, dateren van 1896, dus zijn niet hun voormalige woning. Tussen 1850 en 1875 werden de singels achter het station D.P. gegraven, de Provenierssingel eindigde achter het aan de Schiekade gelegen Proveniershuis, dat in 1898 afgebroken werd, waarna een gedeelte van de schiekade hernummerd werd.
      In het adresboek van 1880 staat op nummer 75 nog het Proveniershuis, met als bewoners van subnummer 22 de weduwe W.C. van Abkoude en de weduwe H.W. van der Lagen, ofwel Johanna Margaretha Sonne en haar dochter Cornelia Martina van Abkoude.
      Het proveniershuis aan de schiekade 75 in 1897 vlak voor de afbraak.
      Een provenier is iemand, die voor een vaak fors bedrag zich inkocht in een proveniershuis, en dan tot aan de dood verzorgd werd. Na de afbraak van het Proveniershuis heeft Cornelia Martina ingewoond Frans Willem Frederik Sluijter op de Wijnhaven 100 (bij de Jufferstraat).

      De zijkant van het proveniershuis.

      De gezinskaart.

    De volgende generaties :

    Generatie 6: 32 Oudouders

      Uit het land van Maas en Waal

    • 32.Jacob van der Wielen (Appeltern, 23 dec 1777 - 9 sep 1851) x 33 Petronella Donkers (Appeltern, dec 1778 - 18 dec 1857)
      Petronella was een kleindochter van Wendelina van der Wielen, een andere tak van der van der Wielens in Appeltern.
      Jacob had als beroep dagloner en planter.In het gebied bestond veel fruitteelt.De naam Appeltern betekent appelboom.
      Zij trouwden op 2 juni 1803, en kregen 11 kinderen, waarvan Antoon de vijfde was.Allen zijn geboren in Appeltern.
    • 34.Derk Tijnnagel (Altforst, 5 mrt 1780 - Appeltern, 13 feb 1839) x Wilhelmina van Schaick (14 feb 1786 - Bunnik, 1859)
    • 36.Willem (Wilhelmus) van Eldijk (Maasbommel, 20 dec 1778 - 9 nov 1844) x Maria van Gulik (Maasbommel, 21 mei 1780 - 25 aug 1835)
    • 38.Johannes Krielen (Megen, 5 mei 1793 - Appeltern 3 nov 1873) x Maria Hermans (Maasbommel, 11 jul 1797 - 18 jul 1868)
    • Langs de Linge tussen Lek en Waal

    • 40.Jan Vos (Marienwaerdt,1 jan 1770 - Herwijnen,7 sep 1827 ) x Adriana Blom (Heukelum, 22 dec 1775 - Herwijnen, 3 mei 1817)
    • 42.Rijk Pannekoek (Asperen, 1785 - 7 sep 1857 ) x Anneke van Santen (Herwijnen, 9 mrt 1791 - Asperen, 28 nov 1865)
    • 44.Leendert van Weenen (Giessen-Nieuwkerk, 28 jun 1812 - Meerkerk, 25 jul 1866) x Neeltje Buijsert (Lexmond, 17 jul 1820 - Leerdam 17 jan 1890)
    • 46.Klaas (Nicolaas) van den Heuvel (Ameide, 23 okt 1796 - Lexmond, 19 jan 1846) x Annigje Versluis (Hei-en-Boeicop, 30 aug 1801 - Lexmond, 13 jan 1864)
      Volgens de huwelijksakte (nr in 1 in 1821 in Lexmond) was Klaas molenaar van beroep. Zowel Klaas als Annigje, de moeder van Klaas als de beide ouders van Annigje konden niet schrijven en tekenden met een kruisje.
    • Uit den vreemde naar Rotterdam

    • 48.Barend Spijkers (Mettingen, 1764 - Delfshaven 18 jul 1818) x Anna Bakker (Rotterdam, 1758 - Delfshaven, 14 mrt 1832) Mettingen ligt achter Enschede voor Osnabruck
        Kinderen:
      • Gerrit Hendrik (Delfshaven, 1795-1798) Getuigen bij de doop waren Hendrik Spijkers,broer van Barend en Anna Catharina Vrijemeijers, zijn moeder.
      • Maria Antonia (Delfshaven,1798-Rotterdam,1847) Doopgetuigen Antonij Bakker,vader van Anna en Maria van Dijk
      • Johanna Catherina (Delfshaven,1802-Rotterdam,1847) Doopgetuigen Antonij en Antonia Bakker
      • Antonia Maria (Delfshaven, 1805-1859) Doopgetuigen Antonij en Antonia Bakker
      • Jan Adolf (Delfshaven,1807-1809)
      • Jan Adolf (Delfshaven,1813-Rotterdam,1875)
      Barend had een broer Hendrik, geboren in 1757, die in 1787 in Rotterdam trouwde. Hun vader was in 1780 in Mettingen overleden. Moeder Catharina en haar gezin zal dus waarschijnlijk tussen 1780 en 1787 naar Rotterdam getrokken zijn.
    • Uit Noord-Brabant

    • 50.Martinus van Bavel (Dorst, 1785 - Breda, 20 jun 1829) x Anna Brooijmans (Teteringen, 26 sep 1794 - 17 apr 1874)
    • 52.Cornelis van Bers (Oosterhout, 24 sep 1781 - Oirschot, 24 jan 1833) x Cornelia Steevens (Dongen, 9 mei 1780 - 29 jun 1867)
    • Uit Veenendaal

    • 54.Frederik van Wakeren (Veenendaal,1789 - 19 dec 1830) x Johanna van Stuivenberg (Veenendaal 1785 - 24 jan 1848)
    • Uit Rotterdam

      In de periode 1800 tot 1850 was Rotterdam nog een kleine gemeente van 80.000 inwoners, die voornamelijk woonden binnen de oude stadsveste. (De driehoek van Coolsingel=Coolse Vest,Goudsesingel,Maas)
      In de tweede helft van de 19e eeuw verdwenen de vestes en werden de daaraan liggende singels gedempt.
      De oude binnenstad bleef echter overvol, met meer krotten dan huizen.
      In die periode (1890 - 1920) verviervoudigde de bevolking (ook door annexatie van dorpen als Charlois en Katendrecht), maar ook buiten de stadsveste werd veel gebouwd, waardoor er ruimte kwam voor beroepen zoals die van de Sluijter's die in de eerste helft van de 19e eeuw eeen behangersbedrijf begonnen.

    • 56.Frans Willem Sluijter (Rotterdam, 2 aug 1811 - 27 sep 1857) x Maria Schollaardt (Rotterdam 1817 - 31 aug 1900)
      Frans groeide op aan de Goudse Weg, was van beroep behanger (net als zijn vader en broer Christoffel) , trouwde in 1837 met Maria. Zij woonden beide al in de Crispijnlaan.
      De ouders van Maria waren een paar jaar eerder al naar Haarlem verhuisd.
      In 1852 heeft hij samen met zijn jongere broer het behangersbedrijf A.G. & F.W. Sluyter behangers aan de Boomgaardslaan 13.
      A.G. staat voor Andries Gerrit, geboren in 1816.
      Na zijn dood in 1857 wordt het bedrijf door Andries voortgezet, 1930 bestaat het bedrijf nog onder de naam N.V. A.G. Sluijter op de 's Gravendijkwal, met 2 kleinkinderen als directie.
      De Boomgaardslaan dankte zijn naam aan de vele bomen, die er stonden. In 1883 is de naam gewijzigd in de Boomgaardsstraat, tegenwoordig een smal zijstraatje van de Witte de Withstraat, lopend naar de Westblaak.
    • 58.Johannes Gijsbert van der Schilden (Rotterdam, 13 mei 1824 - 12 jun 1891) x Maria Winters (Rotterdam, 12 jun 1819 - 9 okt 1869)
      Johannes Gijsbert was van beroep schoenmaker en woonde aan de Zijlsteeg (een steeg lopend naar het Hang, ook wel Stinksteeg genoemd).
      Zijn 2 jaar oudere broer staat in het adresboek van 1838 vermeld als schoenmaker op het Hang D 32. In 1858 ook op Hang 4 - 33.

      Uittreksels geboorteregister


    • 60.Hendrik Willem van der Lagen (Rotterdam 1801 - 6 okt 1880) x Maria Martina van Wijngaarden (Rotterdam 1802 - 24 nov 1889)
      Zij zijn getrouwd 21 sep 1825 en volgens onderstaande advertentie van het 50-jarig jubileum is Maria tegelijk met haar broer getrouwd.
    • Familieadvertenties :
      Johanna Margaritha is mijn overgrootmoeder.
    • 62.Wilhelmus Christiaan van Abkoude (Rotterdam, 11 jun 1808 - 24 okt 1848) x Johanna Margaretha Sonne (Rotterdam 18 okt 1807 - 23 mei 1883).
      Zij zijn getrouwd op 30 jan 1828.
    • Het laatste adres van Johanna was Schiekade 75 subnr 22. Op de plaats van het huidige nr 75 staan nu panden rond 1896 gebouwd op het voormalige terrein van Abraham van Stolk, die aan de Schie daar een houtzagerij had.
      In het adresboek van 1880 staat op nummer 75 het Proveniershuis, met als bewoners van nummer 22 de weduwe W.C. van Abkoude en de weduwe H.W. van der Lagen, ofwel Johanna Margaretha Sonne en haar dochter Cornelia Martina van Abkoude.
      Op subnummer 43 woonde haar zoon met zijn vrouw en 6 kinderen.

    Generatie 7: 64 oudgrootouders.

    Deze generatie, geboren tussen 1700 en 1800, was niet erg mobiel. Geboorte en overlijden zijn meestal in dezelfde gemeente of een dorp vlakbij. Een uitzonderingen is Petrus van Gulik, geboren rond 1740 in Weeze. Weeze ligt inwas wat tegenwoordig Duitsland is, maar in de tijd van zijn ouders was daar het hertogdom Kleef, tot 1701 in beztit van de Republiek en waar tot 1739 Nederlands nog de officiele taal was.
    Als je de Maas afzakt vanaf Weeze is het 60 kilometer naar Maasbommel. Misschien is de invoering van het HoogDuits als officiele taal reden geweest om te verhuizen.
    De tweede helft van deze 18e eeuw was de laatste periode van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, daarna werd Nederland de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland. Na de Franse revolutie werd onder Napoleon in 1811 in Nederland de Burgerlijke Stand ingevoerd.Napoleon had die administratie nodig omdat hij de dienstplicht (conscriptie) wilde invoeren.
    In die wet werd geregeld dat geboorte, huwelijk en dood door de gemeentelijke overheid vastgelegd moest worden. Bij een huwelijk werden bijlagen opgenomen, zoals kopieen van een geboorteakte, het eventueel vervuld hebben van de dienstplicht, en als ouders na overlijden geen toestemming konden geven ook hun overlijdensakte. Hierdoor zijn veel gegevens uit die tijd verifieerbaar.
    Voor de Napoleontische tijd werden sinds het Eeuwig Edict van 1611 alleen doop-, trouw- en begraafregisters (door de kerk) bijgehouden.
    Het Eeuwig Edict van 1611 was een serie wetten opgemaakt door Aartshertog Albrecht VII namens Isabella van Spanje - landvoogdes der Zuidelijke Nederlanden - ter vervanging van het gewoonterecht. Het Concilie van Trente verplichtte parochiepriesters al in 1563 om doop- en huwelijksregisters vast te leggen.
    In 1811 moesten de kerken hun registers aan de overheid overdragen.
    In de periode 1780-1820 vinden er in het rivierengebied - waar veel voorouders van vader's kant vandaan kwamen - herhaaldelijk grote overstromingen plaats, waarvan die in 1809 de bekendste is. Als gevolg van brand en deze overstromingen, zijn er registers verloren gegaan.
    Kaart van het overstroomde gebied. Onder Koning Lodewijk Napoleon werd het beheer van de rivieren en dijken overgeveld naar nationaal beheer.

      De oudgrootouders:

      In deze generatie zijn de gegevens nog betrouwbaar,de <= geeft aan dat het voorouderspoor daarna doodloopt.

      Uit het land van Maas en Waal e.o.

      In Appeltern schreef Joan Derk van der Capellen tot den Pol zijn pamflet 'Aan het Volk van Nederland' een belangrijk patriottisch document tegen stadhouder Willem V. Hella Haase schreef hierover de historische roman 'Schaduwbeeld of Het Geheim van Appeltern'
      In 1810 werd de eerste volkstelling gehouden onder Koning Lodewijk Napoleon. De commune Appeltern-Altforst telde toen 600 inwoners, waarvan 8 van der Wielen's.Ook de dochter van Joan Derk woont er dan nog.
    • 64.Nicolaas Willems van der Wielen (Appeltern, 1748-1821) x Theodora van Kouwen (Leeuwen, 1745 - Appeltern 1821)
      Nicolaas was van beroep wielendraaier. Of dit wagenwielen of spinnewielen zijn is onbekend.
      Van 1796-1797 was hij buurmeester in Appeltern. Een buurmeester moest toezicht houden op sloten en beken t.b.v. de waterhuishouding.
    • 66.Antoon Donkers (Appeltern 1731 - 1821) x Geertruida van Ochten (1740 - Appeltern,1821)
    • 68.Pierre (Peter) van Tijnnagel (Altforst, 1749-1829) x Hendrijn van Geenen van Appeltern (Appeltern 1741 - Altforst 820)
    • 70.Jacobus van Schaick (Bunnik 1751) x Petronella van Pappelendam (Utrecht 1751 - Zeist 1804)
    • 72.Wilhelmus Franciscus van Eldijk (Maasbommel, 1730 - 1788) x Hendrijna van Ekeren (Maasbommel, 1750 - 1823)
    • 74.Petrus van Gulik (Weeze 1745, Maasbommel 1801) x Magdalena Belgers (Maasbommel 1742 - Alphen (Gld) 1816)
    • 76.Jacobus`Krielen (Appeltern 1763) x Anna Witsiers (? - Megen 1805)<=
    • 78.Gradus Hermans <= x Anna Maria van Dijk <=
    • Langs Lek, Hollandse IJssel, Linge en Merwede

    • 80.Peter Vos (Herwijnen 1740 - Beesd 1774)<= x Pietertje van Steenis (Beesd 1774 - 1796) <=
    • 82.Dirk Blom <= x Cornelia Tak <=
    • 84.Berend Pannekoek (Asperen, 1750 - 1823) x Grietje den Ouden (Asperen, 1746 - 1828)
      Grietje was een kleindochter van zijn stiefoma.
    • 86.Hendrik van Zanten (Herwijnen, -1846) x Maaijke Storm (Herwijnen,1763 - )
    • 88.Herber van Weenen (1768 - Giessen-Nieuwkerk, 1841) x Mijntje de Groot<=
    • 90.Andries Buijsert (Leerbroek 1783 - Lexmond 1829) x Helena Lambo (Culemborg 1797 - Lexmond 1870)
      bron wiewaswie: huwelijksakte 1 Lexmond dd 14 aug 1816 met namen ouders.
    • 92.Pleun van den Heuvel (Peursum 1758 - Ameide 1809) x Annigje Oskam (Giessendam-Peursum 1754 - Lexmond 1831)
      bron:wiewaswie:Overledene Annigje Oskam leeftijd 76, vader Kornelis Oskam, moeder Maria de Jong partner Pleun van der Heuvel.
    • 94.Paulus Versluis (Meerkerk 1756 - Lexmond 1836) x Maria Schakel (Hoornaar 1772 - Lexmond 1847)
    • In Duitsland

    • 96.Gerrit Spijkers/Spieker (Mettingen 1708 - 1770), Catharina Vredemeijer (Mettingen 1728 - 1807)
    • Gezien de namen uit Noord-Brabant, maar niet alle geboorteplaatsen zijn bekend


      De van Bavels en Brooijmans en Steevens komen uit het gebied ten oosten van Breda (Oosterhout,Dongen,Teteringen)
    • 100.Adrianus van Bavel <= x Johanna van den Bosch (1750)<=
    • 102.Pieter Brooijmans <= x Catharina Aartsen (1769)<=
    • 104.Willem Peeters van Bers geb 1745 Oirschot <= huwde op 30 juli 1775 Catharina van den Heuvel uit Boxtel <=
      Willem zou de zoon kunnen zijn van een in 1788 in Oirschot gestorven Peeter Willem van Bers, maar er zijn meerdere Peeter's van Bers in Oirschot geweest.
    • 106.Adriaan Steevens <= x Cornelia Broeders <=
    • Uit Veenendaal

    • 108.Jan van Wakeren (Veenendaal 1770 - 1829) x Elisabeth van Manen (1768 - Veenendaal 1834)
      Lisebet had een tweelingbroertje Gijsbert.
    • 110.Sander van Stuivenberg (Veenendaal 1742 - 1812) x Anna Hiensch (Veenendaal 1744 - 1807)
    • Uit Rotterdam e.o.

    • 98.Antony Bakker <= x Maria Meijer <=
    • 112.Frans Sluijter (Rotterdam 1779 - 1846) x Johanna Gall (Rotterdam 1778 - 1853) In 1802 woonden zij op den Botersloot, in 1806 op de Goudse Weg en in 1837 op de Krispijnlaan.
      Frans startte met zijn zoons Frans Willem en Christoffel Gijsbertus een behangersbedrijf, dat in het adresboek van 1838 opgenomen is.(alfabetisch register van gepatenteerden=vergunning hebbende een bedrijf uit te oefenen.)
      Frans en Christiaan wonen op Krispijnlaan S 118, Frans Willem op S 113. De Krispijnlaan (of Broederslaan) moeten we zoeken in de omgeving van de Lijnbaan, waar nu nog een Crispijnstraat bestaat.
      Het zijn vernoemingen naar de herberg Sint Crispijn, die daar begin 18e eeuw stond.
      De laan liep van de Kruiskade naar de Binnenweg.Volgens de huisnummering op een kaart van 1903 woonden zij in het deel tussen Aert van Nesstraat en van Oldebarnveldtstraat.
      Later is een deel van de Broederslaan omgedoopt in Broedersstraat. Als je een plattegrond van Rotterdam uit die tijd bekijkt (1839), ligt het gebied nog echt buiten de stad, een gebied met veel groen en blekerijen.
      In 1839 reden er nog geen treinen, dus er was ook nog geen station.De oude diergaarde die bij het later station D.P. gelegen was, is pas in 1855 door spoorwegambtenaren ingericht.
    • 114.Leendert Schollaardt (Rotterdam 1792 - Aarlanderveen 1857) x Geertrui van Wijck (Rotterdam 1790 - Alphen a/d Rijn 1859)
      Leendert is timmerman van beroep, hij verhuist naar Haarlem.Zijn dochter Maria - mijn oudmoeder - blijft wonen bij zijn 3 jaar oudere broer Godefridus.
      Godefridus is tuinier en woont op de Krispijnlaan S102.
    • Het gebied tussen Binnenweg en Kruiskade in 1839. De laan tussen de vette O en L is de Krispijnlaan.Links ervan de Nadorstlaan, rechts de Lijnbaanslaan.
      Engelfriet schrijft over dit gebied:
      Dit hele lanengebied moet de indruk gemaakt hebben van een volkstuinencomplex, maar toch ook weer niet in alle opzichten. In zo'n laan liep men tussen een dubbele schuttingwand met tuindeurtjes, die aan een zijde over bruggetjes te bereiken waren. Wat zich daarachter afspeelde bleef voor het oog van de voorbijganger verborgen. Als men door zo'n deur binnentrad zag men meestal aan het eind van een keurig onderhouden tuin een houten gebouwtje op stenen voetstuk, waar de familie permanent of gedurende de zomermaanden woonde en dat dus een duurzame constructie had.
      Op de kaart zien we veel blekerijen en een buitenplaats als Concordia.Blekerijen waren bedrijfjes die ten behoeve van de textielindustrie linnen en garens in de zon bleekten.
    • 116.Johannes van der Schilden ('s Gravenhage 1799 - Rotterdam 1845) x Johanna van Assendelft (Rotterdam 1792 - 1848)
    • 118.Wouter Winters (Rotterdam 1786 - 1848) x Angenita Mighorst (Rotterdam 1793 -1848)
    • 120.Willem van der Lagen (Rotterdam 1778 - 1844) x Maria Kool (Rotterdam, 1779 - 1810)
      In 1805 woonden zij in de Zandstraat, op de plek waar nu het stadhuis staat.
    • 122.Hendrik van Wijngaarden (Rotterdam 1780 - 1853) x Johanna Maria de Heer (Rotterdam 1775 - 1858)
      Kinderen zijn gedoopt in de Oud-katholieke kerk Het Paradys bij de Oppert.De kerk is in mei 1940 verwoest.
    • 124.Pieter van Abkoude (Woubrugge 1776 - Rotterdam 1847), Johanna Somhof (Rotterdam 1776 - 1813)
      Woonden in 1802 in de Krattesteeg.In 1810 aan het Steiger.
      De Krattesteeg liep van de Westewagenstraat naar de Delftsevaart in het verlengde van de Leeuwenstraat, de Steiger en de Krattenbrug zijn er nog steeds.
      Van beroep was hij meester chirurgijn, dit zijn geen artsen, maar verrichten wel kleine operaties.Meestal waren zij daarnaast ook barbier.
      In het adresboek van 1838 zijn twee van zijn zonen vermeld als kapper, Nicolaas Wilhelmus en Cornelis Marinus.
      Hij is de grootvader van Pieter van Abkoude, die kapper was op de Jonker Fransstraat en overgrootvader van Chris van Abkoude, de schrijver van de Pietje Bell-boeken.
    • 126.Hermanus Sonne (Vlaardingen 1772 - Rotterdam 1820) x Maria de Raad (Rotterdam 1784 - 1843).
      In 1804 pro deo getrouwd.Woonden aan het Haagsche Veer.
      bron : overlijdensakte Maria Aktejaar:1843 Toegangsnummer: 999-09 Inventarisnummer: 1843A Folionummer: a199v Aktenummer: 1843.791
      dopen : gereformeerd reg.nr 37
    span

    Generatie 8: 128 oudovergrootouders, 88 gevonden, 40 onbekend

    Deze generatie geboren rond 1700, is bij de invoering van de Burgerlijke Stand al overleden.Alleen vanuit een doopregister is een geboorteplaats bekend.Uit een overlijdensregister is via de leeftijd een geboortejaar af te leiden.In tegenstelling tot de gegevens uit de Burgerlijke Stand zijn veel gegevens nog niet digitaal beschikbaar.
    Wel heeft de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen vanaf 1938 veel van deze registers vastgelegd op microfilm, tegenwoordig vrij te benaderen via FamilySearch.

    Uit het land van Maas en Waal

    • 128 Willem Petersz van der Wielen (1705 - Appeltern, 1778) x Henrina Baltussen van den Boom (1705 - 1778)
      Willem is rond 1810 gedoopt in Horssen, een dorp ten noord-oosten van Appeltern.Op 10 mrt 1731 trouwde hij in Horssen met Hendrina.
    • 130 Willem Aerts van Kouwen (1699-170) x Jenneke Dircks <=
    • 132 Jan Fransen Donkers <= x Aaltje Roelofs <=
    • 134 Johannes van Ochten (1705 - Appeltern,1773) <= x Wendelina van der Wielen (1705 - 1783)
    • 136 Derk Tijnnagel (Altforst,1730 - ), Margarita de Haas <=
    • 138 Jacob van Geenen <=, Kaatje van Rossem<=
    • 140 Servatius van Schaik <=, Alegonde van der Poel
    • 142 Hendrik van Pappelendam (1723),Wilhelmina van Lent(1729) <=
    • 144 Jacob van Eldijk (1690), Helena van Steenveldt (1690)
    • 146 Willem van Ekeren (1710), Angela Bijl (1709)<=
    • 150 Coenraad Belgers (1710), Helena van Ekeren (1710) zus van 146. Willem
    • 152 Geurt Krielen <=, Elisabeth van Munster <=

    Langs Lek, Hollandse IJssel, Linge en Merwede

    Tussen Lek en Hollandse IJssel liggen de Krimpenerwaard (Zuid-Holland) en de Lopikerwaard (Utrecht), de grens loopt nu van Rozendaal aan de IJssel (in Zuid-Holland) en Oudewater (in Utrecht) via Polsbroek naar Zevender (ten oosten van Schoonhoven).
    Het gebied is vaak een twistpunt geweest tussen de graven van Holland en het bisdom Utrecht, en Oudewater was vroeger meestal Hollands.
    Ten zuiden van de Lek ligt de Alblasserwaard, ook genoemd het land tussen Lek en Merwede. De oostgrens is het riviertje de Zederik (tussen Ameide en Meerkerk), het huidige Merwedekanaal ,de polder "de Vijfherenlanden", en het laatste stukje van de Linge, dat bij Gorinchem in de Merwede uitstroomt.
    De Linge is tussen Gorinchem en Asperen de grensrivier tussen Zuid-Holland en Gelderland in de Tielerwaard.
    Leerbroek en Meerkerk liggen naast elkaar, ten westen en oosten van de Zederik, Polsbroek ligt boven Schoonhoven op de grens van Zuid-Holland en Utrecht.

    • 168 Casper Pannenkoek (Asperen,1723 - 1786) x Lijsbeth van Geloven (Rumpt,1724 -)
    • 170 Rijk Dirkse den Ouden (Asperen,1718 -) x Cornelia van Gameren (Asperen,1712 - ) <=
    • 172 Pieter van Zanten (1742 - ????) x Jenneke Verploegh (1717-1765)
    • 176 Leendert Jansz van Weenen (1722) x Jannigje van Houwelingen(Giessen-Nieuwkerk,1737 - ) <=
    • 180 IJsbrand Buijsert (Leerbroek,1740 - )x Neeltje van den Berg (Leerbroek,1744 -)
    • 182 Jacobus Lambo (Culemborg,1760 -) x Jenneke de Weerd (Culemborg,1762- )
    • 184 Frederikvan den Heuvel (Hoornaar,1726 - ) x Neeltje Kuijper (Hoornaar,1734 -)
    • 186 Cornelis Hendriksz Oskam (Polsbroek,1718 - Meerkerk, ???? )x Marij Amelsdr Noome (Giessen-Nieuwkerk, 1730 - Meerkerk,???)
      Volgens de overlijdensakte van dochter Annigje, heet haar moeder echter Maria de Jong.
      Aangifte van haar overlijden is gedaan door haar buren. Zowel haar vader, moeder als zijzelf waren natuurlijk al overleden. Wellicht hebben de aangevers die naam aangenomen, omdat zowel een zwager als een schoonzus de Jong heette.
    • 188 Jan Claasz Versluis (Meerkerk,1722 - 1760) x Jannigje Cornelisse Rietveld (Meerkerk,1725 - 1808)
    • 190 Dominicus Schakel (1738-1800) x Annigje van de Werken (Werkendam,1742 - Hoornaar,1800)

    Uit Duitsland

    • 192 Johan Spieker<=, Margaretha Aert
    • 194 Adolph Vredemeier<=, Anna Margaretha Korte<=
    • 224 Franz Willem Sluijter (Lienen,1735 - Rotterdm,1825) x Anna van Malsem (Bruchem,1738 -Rotterdam,1791)
      Zijn 14 mei 1765 in Rotterdam getrouwd.
      Woonden op Groenendaal (1768), Goudseweg (1779), Frankestraat ( 1791)

    In Noord-Brabant lopen alle sporen dood

    Uit Veenendaal e.o.

    • 216. Frederik Geurtsen van Wakeren (Veenendaal,1734-Den Bosch,1788), Janna Jansen van de Veenbrink (Veenendaal,1736)
    • 218. Aerd Cornelisse van Mane (Neth,1743-????) <=, Christijntje Gaasbeek (Veenendaal,1734-????)
    • 220 Jan van Stuivenberg (1709), Cornelia van Gaasbeek (1710)
    • 222 Johannes Hiensch (1700),Hendrika van Wetten (Buren,1713)

    Uit Rotterdam e.o.

    • 226 Christoffel Gall (geboren in Zwitserland)<=, Arnoldina Bisschop (1758)<=
    • 228 Arij Schollaardt (1762), Johanna van den Pavert (1759)
    • 230. Joost van Wijck<=, Maria Slijk<=
    • 232. Martinus van der Schilden (Den Haag,1776-Rotterdam,1857) x Jannetje Jans Trooij (Enkhuizen,1779-Rotterdam,1859)<=
      Martinus was schipper van beroep.Gezien het feit dat zijn vrouw uit Enkhuizen kwam, en zijn kinderen geboren zijn in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, zal hij wel een schip gehad hebben, waarop hij met zijn vrouw voer.
    • 234 Leendert van Assendelft (1746), Lena van der Stal (1753)
    • 236 Abraham Winters<=, Grietje Luijks <=
    • 238 Bastiaan Mighorst<=, Angeniet Treurniet <=
    • 240 Jan Hendrik van der Lagen<=, Anna Visser <=
    • 242 Gijsbert Kool <=, Alida van Wieringen <=
    • 244 Arnoldus van Wijngaarden (1748)<=, Maria Bras (1749)
    • 246 Gerrit de Heer<=, Maria de Hoog<=
    • 248 Pieter van Abcoude (1740), Elisabeth Pronck (1731)
    • 250 Johannes Somhoff<=, Wilhelmina Struijs<=
    • 252 Michiel Jansz Sonne (Delft,2 jun 1735 - 12 apr 1820) x Johanna Witsenberg<=
    • 254 Dirk de Raadt (Rotterdam,10 jan 1743 - 29 jul 1802) x Margaretha van Soest (Rotterdam,14 jan 1742 - 6 dec 1819)
      Zij zijn getrouwd 14 mei 1769 en woonden in de Westewagenstraat
      bron: DTB-registers Rotterdam Doopdatum:10-01-1743 Moeder: Maria Panneman Vader: Pieter de Raat Getuige 1:Maria Reijnen Woonplaats:Doelstraat
      Bron of gezindte: Doop gereformeerd In schrijvingsjaar:1743 Toegangsnummer: 1-02 Doopregisters Inventarisnummer: 28

    Generatie 9: 256 oudbetovergrootouders, 2 dubbel, 180 niet gevonden

    Uit het land van Maas en Waal

    • 256. Peter Willems van der Wielen (1670 - Horssen,1754), Teuniske Gijsberts (1668-Horssen,1748)
    • 258. Baltus Claassen van der Boom (1671-1774), Jantien Jacobs (???-1711)
    • 260. Aert van Kouwen (Druten, 1649-Leeuwen 1712) x Giesberta Janssen<=
    • 270. Petrus van der Wielen (Appeltern 1675-1742), Maria Janssen Gubbels (Horssen 1684-Appeltern 1744)
      Petrus was aannemer van polderwerken (o.a. Blauwe Sluis), via zijn dochter Wendelina (nr 135) zijn de 2 takken van der Wielens verbonden.
    • 272. Gerrit Jans Tijnagel (Maasbommel,1700-????)<=, Anneke Lamers van Kerckhoff (Wamel) <=
    • 284. Cornelis Jans van Pappelendam (Driebergen,1677), Dirkje van der Hoeven (1690)<=
    • 288. Michiel Jacobs van Eldijk (Horssen,1668 - Maasbommel,1727), Henderske van Dam (1670-1727)
    • 290. Baltus van Steenvelt (ovl Maasbommel)<=, Anna Jannsen van Groenendaa<=l
    • 292. Ludovicus Aertsnvan Ekeren (1670-1737)<=, Anna van Rijn (1675-na 1737)<=
    • 300. is 292

    Langs Lek, Hollandse IJssel, Linge en Merwede

    • 336. Johannes Joosten Pannekoek (Asperen,1701-1744) x Anneke Houtmeijer (Est,1696-Asperen,1740)
    • 338. Floris van Geloven (Rumpt,1692) x Barber van Vianen (Asperen,1694)
    • 340. Dirk Rijks den Ouden (Schoonrewoerd,1689), Aaltje van Mill (Asperen,1685)
    • 360. Jan Cornelisz Buijsert (Leerbroek 1709 - 1780) x Sijtje de Jongh (1710)
    • 362. Pieter Pietersz van den Berg (Schoonrewoerd, 1717) x Aagje Jansdr van der Heeden (Benschop,1716)
    • 364. Gerardus Lambo (Kranenburg (DE),1723) x Elisabeth van Os (Beesd,1727-1764)
      De verdere stamboom van Elisabeth van Os is gebaseerd op de stamboom van Oord op MyHeritage.
      We moeten twijfelen aan de juistheid, aangezien bij haar geboorte vader en moeder resp 62 en 57 jaar oud waren.
    • 366. Paulus van de Weerd <= x Johanna van Breukel<=
    • 368. Pleun Frederiksz van den Heuvel (Hoornaar,1696-1778), Gerrigje Gerrits Benschop (Hoornaar,1699-1784)
    • 370. Cornelis Kuijper (Schelluinen,1699) x Adriana Nassouw (Giessendam,1700)
    • 372. Hendrik Borgertsz Oskam (Zevender,1685-IJsselstein,1730), Grietje Cornelisdr Pietertje de Bode (Jaarsveld, 1675 -1755)
      Oskam wordt ook geschreven als Oscam(p)
      bron wiewaswie huwelijksakte Lopik dd 30-okt-1712 pag 12
    • 374. Amel Pietersz Noomen (Goudriaan,1698-1744), Steijntje van Vuren (Neder-Slingeland,1696)
    • 376. Claas Jans Versluis (Meerkerk,1699-1760), Annigje den Toom (Meerkerk,1697-1731)
    • 378. Cornelis Rietveld (Ameide,1693-Langerak,1773), Krijntje Mourik (1699)
    • 380. Dirck Schakel (1695-1773) x Maria Muijlwijk
    • 382. Baren Corstiaanz van de Werken x Annigje Jansdr Sterrenburg (Hoornaar,1691 - Giessen-Oudekerk

    Uit Veenendaal e.o.

    • 396. Geurt Frederiksz van Wakeren (Veenendaal,1699-1743) x Lijsbeth Bastiaansdr Metman (Veenendaa1,1699 - 1749)
    • 398. Jan van de Veenbrink (??-Veenendaa1,1735)<= x Mary van Valkensweerd (Veenendaa1,1714-??)
    • 438. Jan Gaasbeek (Veenendaal,1693-1763) x Gijsbertje van Engelenburg (Veenendaa1,1710-1740)
    • 442. Dirck van Gaasbeek (Veenendaal,1675-1732) x Aalbertje van Neerheusden (Veenendaal,1675-1710)<=
    • Jan en Dirck Gaasbeek zijn neven.

    Uit Duitsland

    • 386. Lucas Aert <=
    • 448. Evert Hermann Sluijter (1700), Anna Schmits (1697)
    • 450. Willem van Malsum, Gijsberta ??

    Uit Rotterdam e.o.

    • 456. Jan Schollaart (Rotterdam,1733-1804) x Neeske van Riemsdijk (Varik,1733-Rotterdam,1775)
    • 458. Govert van den Pavert<= x Lena Willemson<=
    • 460. Johannes van der Schilden ('s-Gravenhage,1752-)x Martijntje Franciscus
    • 464.Gerrit van Assendelft (1722), Stijntje Kervel (1723)
    • 466. Hendrik van der Stal (Alphen a/d Rijn,1731), Pieternelletje Karremans<=
    • 498. Pieter Pronck (1702), Maria de Jongh
    • 504, Jan Sonne (1707), Ariaantje Goedkoop
    • 508. Pieter de Raadt (Rotterdam,29 nov 1703 - 16 mrt 1774), Maria Panneman (Rotterdam, 1712 - 1774)
      Bij zijn geboorte woonde Pieter achter het Stokvis.
      Zij trouwden op 11 jan 1735 en woonden in de 4 windenstraat, Zwanesteeg, Doelstraat (1745), Kalverstraat en Botersloot.
      Doelstraat en Kalverstraat liepen van de 2e Lombardstraat naar de Botersloot.
      Bron DTB-register gereformeerd inschrijvingsjaar 1734 toegangsnr 1-02 akte nr 75.
      Maria had een zus Martijntje, die trouwde met Jan de Raadt. Beide families traden vaak op als getuigen bij de doop van elkaar's kinderen.
    • 510. Evert van Soest (Rotterdam,1715 - 1771),Geertrui van Halteren (1716)

    Generatie 10: 512 stamouders

    Uit het land van Maas en Waal

    De meesten geboren voor 1650. (Dus aan het einde van de tachtigjarige oorlog).
    • 512. Willem van der Wielen <=
    • 514. Gijsbert Janssen Gijsberts<=, Maria Jansen<=
    • 520. Gijsbert van Kouwen,Maria <=,
    • 540. Peter Florissen van der Wielen (1640), Maria Peters (1645) <=
    • 542. Jan Gubbels<=, Belijken Vos<=
    • 568. Jan van Pappelendam (1640), Neeltje van Reumst (1635)
    • 576. Jacob van Eldijk (1640), Riemsdijk Michiels (1640)

    Langs Lek, Hollandse IJssel, Linge en Merwede

    Er zijn uit deze streken relatief veel gegevens over mijn voorouders bekend gebleven.Waarschijnlijk vanwege het geloof, in deze streken was men zeer godsdienstig, en waren de kerkelijke autoriteiten punctueler, dan de schepenen, die de niet-calvinisten moesten registreren.
    Een aantal van onderstaande voorouders moet temaken hebben gehad met ons rampjaar 1672.
    Niet zozeer met de Engelse Oorlog, die op zee uitgevochten werd, maar wel met het invasieleger van Lodewijk XIV (120.000 man sterk) , die vanuit het oosten de republiek bezette. (Hij wilde niet via de Spaanse Nederlanden, teneinde problemen met de Habsburgers te voorkomen.)
    Willem III werd na het stadhouderloze tijdperk weer als legeraanvoerder aangesteld.
    Om de Fransen tegen te houden werd de Hollandse Waterlinie, die al gedeeltelijk bestond, afgemaakt, en werden de waarden onder water gezet.
    Natuurlijk onder heftig protest van de boeren, omdat hun oogst verloren ging.
    In de Krimpener-,Lopiker- en Alblasserwaard werd veel hennep verbouwd, niet voor de nederwiet, maar voor het vervaardigen van touw en zeil.Koeien hield men voornamelijk voor de mest, maar er werd ook kaas gemaakt.
    Zoals bekend van het lied Nederwiet van Doe Maar en Joost Belinfante, zijn er mannelijke en vrouwelijke planten. Ook bij de vlashennepteelt worden de mannelijk en vrouwelijke planten apart geoogst, eerst de mannelijke, de vrouwelijke moeten voor het zaad een zestal weken langer op het land staan.
    Hierna worden de stengels in sloten te rotten gelegd, wat een enorme stankoverlast gaf. vervolgens worden zij geschild of gebraakt (een soort kneuzen), geschild voor touw, wat op een lijnbaan gevlochten werd, gebraakt voor het vervaardigen van zeildoek (canvas).
    In de waarden werd hennep kennip genoemd. Zowel kennip als het vogelzaad kempzaad zijn afgeleid van cannabis.
    Touw en zeil waren belangrijk voor de scheepvaart, die in die jaren alleen op windkracht ging, en Oudewater werd een belangrijk centrum voor de touwslagerij.
    Tot op heden is een van de weinige overgebleven nederlandse touwslagerijen Touwfabriek van der Lee (sinds 1545) nog in Oudewater gevestigd.

    • 672. Joost Pannekoek (Lichtenau (DE),1677-Asperen ,1717) x Geertruij de Vogel (Gorinchem,1667 - Asperen,1729)
    • 680. Rijk den Ouden (Asperen,1666- 1704), Zijke Krekelenberg (Asperen,1668)
    • 682. Teunis van Mil <=
    • 720. Cornelis Buijsert (1682), Neeltje Brandwijk
    • 724. Pieter Fransz van den Berg (Schoonrewoerd, 1665), Willemtje Joosts Pels (Heicoop,1670)
    • 726. Jan Andriesz van der Heeden (Benschop, 9 dec 1677 - Woerden, 3 aug 1724) x Neeltje de Rie (Benschop 12 jun 1692)
      De van der Heeden's zijn een wijd vertakte familie uit de omgeving van Oudewater, Benschop en Gouda.
      Maria van Zoelen verderop in deze generatie heeft dezelfde overgrootvader.
    • 728. Hermannos Lambo (Kranenburg (tegenwoordig Duitsland),1690-1749), Gertrudis Janssens (Kranenburg (DE),1700-1749)<=
      Kranenburg was - als onderdeel van het hertogdom Kleef - in 1635 door de Republiek veroverd op de Spanjaarden.Tot in 1739 was Nederlands de officiele voertaal.
    • 730. Marcellus Geurts van Osch (Wadenooijen,1665) x Joanna Verhaeck (Meteren,1670)
      Marcellus is geboren in Wadenooijen, maar gedoopt in Os.Vandaar waarschijnlijk zijn naam.
    • 736. Frederik Pleun van den Heuvel(Hoornaar)<= x Annetje Eimersz <=
    • 738. Gerrit Dircks Benschop (Benschop 1652 - Hoornaar 1699), Arientje Ewoutsdr Pelt (Molenaarsgraaf 1664 - 1705)
    • 740. Claas Kuipers (1675), Lijsje <=
    • 742. Herbert Wiere Nassouw (Giessen,1655) x Neeltje van Houwelingen (Giessenbovenkerk,1653)
    • 744. Burchardus Hendriks Oskamp (Lopik,1652-1715) x 1)Willemke Ariens (Nieuwpoort) x 2) Lena Lekkerkerker (Polsbroek,1659-Ammerstol,1746)
      Vermelding bij Leentgen via website Alsemgeest: van 3 sep 1712 [2] Testament bij Notaris T Vosch van Avezaat, Utrecht Burgardus Oscamp, eerder wedr. Jacomyntje Arents Pols, Testateur Echtgenoot: x Helena Jans Beroep: backer Woonplaats: Lopick Erfgenaam: kinderen Willempje Oscamp, voordochter van testateur, erft ook van testatrice met benoeming van langstlevende tot voogd; inboedel, conquesten en lyftocht aan langstlevende Overleden 2 mei 1746 Ammerstol Aantekeningen Dochter van Jan Huijberts Lekkerkerk en Neeltgen Wouters
    • 746. Cornelis Jansz Janse de Bode (Jaarsveld,1646-1713) x Willempje Ariens Vinck (Jaarsveld,1650-1699)
    • 748. Pieter Wouters Noomen (Langerak, 1666) x Maria van Zoelen (Bergambacht,1662)
      Maria is een achter-achternicht van Jan Andriesz van der Heeden.
    • 750. Jan Gijsberts van Vueren (1655) <= x Machteld Broer (Goudriaan,1663)
    • 752. Jan Claasz Versluijs (Meerkerk,1678-1760), Iefje Ariens (1673)<=
    • 754. Paulus Ariens den Toom (Molenaarsgraaf 1654), Marrigje Bastiannsdr Voorspuij (Gelkenes,1659-Groot-Ammers)/li>
    • 756. Daniel Jacobsen Rietveld (Ameide,1659), Elisabeth Otterlander (Ameide,1660-1688)
    • 758. Hendrik Mourik (1675)<=

    Uit Veenendaal e.o.

    • 792. Frederick van Wakeren (1670), Peterie Geurts
    • 794. Bastiaan Metman (1652) x Claartje van Wijck (1670)
    • 876. Hendrik Alberts Gaasbeek (Veenendaa1,1656-1693) x Annetje <=
    • 878. Frank Berents van Engelenburg (Ede,1678-Veenendaa1,1675) x Stijntje Brands (Veenendaak,1678-????)<=
    • 884. Jan Albertsz van Gaasbeek (Veenendaa1,1657-1702) x Meretien Hendriks van Engelenburg (Veenendaal, 1655-1687)
    • Jan en Hendrik Gaasbeek zijn broers, Meretien is een tante van Frank Berents.

    Uit Duitsland

    • 898. Johann Schmitt am Grafendieck (Bruchem)<= x Dorothea GT Kuster (Leeden)<=

    Uit Rotterdam e.o.

    • 912. Jan Schollaert (Rotterdam,1692-1747)) x Margaretha Nobis (Utrecht,1702-Rotterdam,1799)<=
    • 920. Pieter van der Schilden (Den Haag,1722) x Angenieta Heeren<=
    • 928. Leendert Cornelisse van Assendelft (Rotterdam,1687-1754), Neeltje Holtsgraaf (Rotterdam,1682-1755)
    • 930. Dirk Kervel (Rotterdam,1697-????), Cornelia Pieters van den Ring
    • 932. Jan Jans van der Stal (Alphen a/d Rijn,1697) x Geertje van het Anker (Gouda,1692)<=
    • 996. Barend Pronck (Nieuwerkerk a/d IJssel,1671-1737) x Marijtje Berkhouwer (Nieuwerkerk a/d IJssel,1667-1727)
    • 1008. Jacob Cornelisz Sonne (Vlaardingen 1666-12 jun 1739) x Trijntje Jansdr de Kater (Vlaardingen,1668-1732)
    • 1016.Jacobus de Raadt (Rotterdam,1663-1744 ) x Gooltje Jacobs Blommaert (Rotterdam,1673-1704)
      Zij trouwden op 4 mei 1694 en gingen wonen in de Vierwindenstraat, de Oppert en de Trousteegh, allemaal in de buurt van de huidige Westewagenstraat, tussen Haagse Veer en Coolsingel.
      bron : rotterdam.digitalestamboom opmerking: Armhuijs.
    • 1018.Hendrik Dirks Panneman (Rotterdam,1677-voor 1726) x Lijsbeth Maertens Hellendaal (1675-Rotterdam,1726)
      Hendrik was tuindersknecht in de Broederslaan.
    • 1020. Huibert van Soest (Rotterdam 1692 - 1756), Geertrui van der Dussen <=
    • 1022. Nicolaas van Halteren <= x Margaretha de Hooft <=

     

      Generatie 11: 1024 stamgrootouders, de meeste geboren aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648).

      De indeling zoals vanaf generatie 7 geografisch gevolgd is gaat hier niet helemaal meer op, er zijn te veel onbekenden hiervoor.
      Wel zijn nog steeds veel voorouders afkomstig uit het gebied tussen Hollandse IJssel, Lek en Merwede uit plaatsen als Lopik, Benschop, Polsbroek en Jaarsveld, Meerkerk en Ameide.
      De archieven van de steden Gouda en Utrecht en van de tussen gelegen kleinere stadjes bevatten notariele archieven, gerechtelijke verklaringen, lijfrenteregisters en andere bronnen.
      Van Polsbroek en Benschop zijn zelfs gezinsklappers gereconstrueerd uit de kerkelijke dministraties. (DTB-register en lidmaatboeken)
      Wellicht zijn in de andere streken veel DTB-registers verloren gegaan, zoals in het land van Maas en Waal bij overstromingen.
      Dit gebied was al wel sinds 1600 in Staatse handen, toen prins Maurits het Spaanse fort St.Andries veroverde.

      Het gebied tussen Lek en Merwede in 1573.
      In het rood 4 families met voorouders in de 12e,13e generatie en verder terug.

    • Floris Petersz van der Wielen (1605 - Appeltern 1663)<=, Joanna Hermans (1610) <=
      Floris was schout in Appeltern
    • Hendrik van Eldijk (Dodewaard? 1613-??)
    • Jan van Kouwen (Druten 1590-1648), <=
    • Michiel Michels <=
    • Heinrich Pankoken (Lichtenau (Nordrijn-Westfalen,1657)
    • Jan de Vogel (1634)<=, Maria Thijssen<=
    • Heijman den Ouden<=, Stijntje Rijks Zuijdam (Asperen,1635 - ??)
    • Dirck Joostensz Krekelenberg (Asperen 1636 - ??), Beliken de Ridder (1640)
    • Claes Buijser (1645)<=, Marigje <=
    • Frans Pietersz van den Berg (1640), Haasje Alewijnsdr Verweij (1645)
    • Andries Amelsz van der Heede (Benschop, 12 jan 1646 - 11 mrt 1701) x Leentien Rietveld (19 aug 1649 - Benschop, 3 mei 1717)
      Andries was regelmatig schepen van Benschop in de periode 1678 tot 1700

      stamboom familie rietveld: De gegevens over de voorouders van Andries Amelz van der Heeden zijn ontleend aan de Leenkamer repertoria en gekregen van de heer J.G. de Heij. 17 juli 1679 (oude stlijl) (Zie percelen 283-284).Op genoemde datum verkoopt Arien Huygen de Choolen, oud-burgemeester van Benschop, Geauthoriseerd erfgenaam van Theunis Eersten aan Andries Amelen van der Heeden, wonende in Benschop: een hofstede bestaande in 2 huysinge, bergen vogelkoy met 9 mergen en 75 roeden lants, waarvan 1+ mergen lantsleenhoorich aan IJsselstein, gemeen, met 5 hondt en 25 roeden huur- ofPrincelandt tesamen 10 mergen, staande en gelegen op de noordzijde vanBenschop, beneden de kerke, strekkende van de Benschopper voorwetering tot achter aan de landscheiding Blokland toe.
      Koopsom f 1350,- #Bron: Transportacten van Benschop. Inventarisnummer 1124, deel 2,periode 1654-1684, folio 190-191.
      # 33 oktober 1697 (oude stijl) (zie perceel 77) Op genoemde datum verkoopt Floris Simonsz Hoogenboom wonende in het land van Vliet soo voor sijn selven en als voocht van Maria Wouters Hoogenboom aan Andrles Amelsz van der Heeden, oud-burgemeester van Benschop: eenhofstede bestaande in een huys, bergen en schuur met 12 mergen eygenen alodiael landt, staande en gelegen op de zuidzijde van Benschop, strekkend voor uit de Benschopper wetering tot achter aan de halvelandscheiding van Benschop en Lopik toe. Koopsom f 5062,-(betaald). 40ste penning met f 126-11-10. betaald #Bron: Transportacten van Benschop, Inventarisnummer 1124, deel 3,Periode 1685-1689, f olio 171 -172.#
    • Girrardus Lambo (1640)<=,Gitridis Vuselig <=
    • Willem Brandwijk (1654)<=, Maria Brandwijk (1650)<=
    • Godefried van Osch (1632), Agnes Lijdigemans (1635)<=
    • Dirck Benschop (Polsbroek 1620 - Hoornaar 1672), Marrichien Wiggers (Molenaarsgraaf 1618 - Hoornaar 1684)
    • Ewout Pelt<=, Grietje Tuijtel (1635)
    • Cornelis Kuijper (1640)<=, Emmigje Hendriks (1645)<=
    • Wier Anthonis <=, Neeltje Gijsberts <=
    • Willem van Houwelingen (1620)<=,Heijltje Swanenburch<=
    • Hendrik Claasz Oskamp (Meerkerksebroek 1620 - Lopik 1671), Willemke van Lopik (Lopik 1620 - 1671)
    • Jan Lekkerkerker (Polsbroek 1615), Neeltje Slappendel (Polsbroek 1625)
    • Jan Jans Ewout de Bode (Jaarsveld, 1615 - 1690), Pietertje van Zijl (Jaarsveld, 1618 - 1656)
      Jan was van beroep snijder of kleermaker. Huwelijksakte van 19 dec 1641.
      Jan Jansz jongeman van Jaersveld Pieterge Jans van Zijl jongedochter van Jaersveld
    • Arie Vinck (1625)<=, Janneke Jans Maet (1625)<=
    • Wouter Pieters Noomen (Langerak 1640 - 1674), Sijgje Crook (1637)<=
    • Claes Cornelisz van Zoelen (Waddinxveen 1635) <= x Beatrtix van der Heeden (Lopik 1540)
      Beatrix was een kleindochter van Andries Amelsz en dus een achternicht van Andries Amelsz hierboven
    • Claes Versluijs (Meerkerk 1633 - 1689), Willempje van de Linde (Meerkerk 1644 - 1690)<=
    • Arij den Toom (1630)<=, Annigje Paulusse <=
    • Bastiaan Voorspuij (1620), Neeltje <=
    • Jacob Rietveld (Ameide 1609 - 1637), Digena van Genderen (Meerkerk 1626)
    • Jan Otterlander (1630), Leentje Jans <=
    • Ot van Wakeren (1620), Trijntje Jansen (1635)<=
    • Gerrit Metman (Keulen 1620 - Rhenen 1710), Elizabeth Timmer (Rhenen 1622 - 1669)
    • Cornelis van Wijck <=
    • Albert Alberts van Gaasbeek (Veenendaa1,1625-1701 x Annetje <=
    • Barend Hendriks van Engelenburg (Veenendaa1,1650-1718) x Gijsbertien Francken (Amerongen,1651-Veenendaal,????)
      Barend was de zoon van Hendrik.
    • Hendrik Berntsz van Engelenburg (Veenendaal,1630-1670) x Annigje Hendriks (1635-1685)<=
    • Jan van Schollaert (Gent,1661) x Catharina Pieters (Rotterdam,1665)
    • Gijsbert van der Schilden (1693-1747) <= x Jacomijnte Philippijn <=
    • Cornelis Jansz van Assendelft (Rotterdam 1660) x Ariaantje de Geus
    • Gerrit Holtsgraaf (Rotterdam 1657 - 1685), Stijntje Jans <=
    • Hendrik Kervel (Rotterdam ?? - 1719)<=, Anna Block <=
    • Jan Barentz Pronck (Berkenwoude,1640), Haasje Wiggers (1640)
    • Aalbert Kleij (1640), Grietje <=
    • Cornelis Pietersz Sonne (Vlaardingen,1631-1688) x Maertje Gerritsdr van Schouwen
      Voer als "luijtenant onder capiteyn Jacop Duym op 's lands oorlogschip 'de vergulde Son(ne)' dat bij het uitvaren van Goedereede op 21 juni 1652 schipbreuk leed. Hij was enige overlevende en kwam met een stuk hout aan wal gespoeld. Zijn vader, kapitein op een van 's lands oorlogschepen, was hier zo blij en dankbaar over dat hij zich noemde naar dit vergane schip.
      Een andere genealogie zegt: Cornelis Pietersz. Sonne, ged. 24-10-1631 Vlaardingen, ovl. 01-11-1688 aldaar. De stamvader v.h. geslacht was kapitein v.h. oorlogsschip, de “Sonne” dat door mistig weer bij Goeree verging. De kapitein had twee zoons aan boord waarvan de jongste de enige overlevende v.d. ramp was. Deze zoon kreeg de achternaam Van Sonne. Familiewapen: een zon. Geh. 22-02-1660 Vlaardingen met: Maartje Gerritsdr. van Schouwen, ged. 14-08-1636 Vlaardingen, ovl. 03-05-1695 aldaar.
      Ook is er een schilderij van Reinier Ooms met het fregat de zon: De slag bij Livorno, 14 maart 1653, Jan van Galens 'Zeven Provinciën' boord aan boord met de 'Leopard' onder admiraal Henry Appleton, rechts het fregat de 'Zon' onder kapitein Bogaert.
      Het kan natuurlijk zo zijn dat Reinier Ooms de slag bij Livorno niet zelf gezien heeft, maar zijn schilderij baseerde op bekende tekeningen van oorlogsschepen uit die tijd.
      Het fregat "De vergulde Sonne".Penschilderij van Willem van de Velde de Oude. Op de toen gebruikelijke wijze werd het schip in verschillend aanzicht afgebeeld.
      Er is echter ook een schip met die naam, waar Abraham Ferdinand van Zijl als luitenant vocht in Lowestoft in 1665.
      Wellicht is na de schipbreuk in 1652 een nieuw schip gebouwd onder de naam Vergulde Sonne.
    • Pieter Abrahams de Raet (Rotterdam, 19 dec 1627 - nov 1686) x Annetjen Michiels (Rotterdam,1631 - )<=
      Zij zijn getrouwd in 1650, attestatie is gegeven op IJsselmonde 14 mei 1650
      Bron digitalestamboom: Datum ondertrouw: 24-04-1650 Bruidegom: Pieter de Raet Bruid: Annetjen Michiels Akteplaats: Rotterdam Bron of gezindte: Trouw gereformeerd Inschrijvingsjaar: 1650 Opmerkingen: Attestatie gegeven op IJselmonde den 14-05-1650.Toegangsnummer:1-02 Doopregisters, Trouwregisters, Begraafregisters Rotterdam (DTB) Inventarisnummer: 60
    • Jacob Blommaert (Rotterdam ca 1650), Adriaantje Jans <=
    • Dirck Jansse Panneman <= gehuwd in 1674 met Maertje Hendericks <=
    • Maerten Hellendaal (1650),<=, Marritje van der Sluis (1650)<=
    • Evert van Soest , Caterijn Fontein (Rotterdam 1665 - 1708)
      Volgens zijn trouwakte uit 1687 is hij geboren in Wijk Te Duijrstede. In 1661 is er in Wijk bij Duurstede een Egbert van Soest geboren, maar gezien het handschrift zou dit ook Evert kunnen zijn.

    Generatie 12 de stamovergrootouders en verder.

    In theorie kunnen er 2048 stamovergrootouders zijn, maar in generatie 8 zitten al broer en zus van Ekeren, dat scheelt in generatie 12 al 16 voorouders.Huwelijken binnen een familie, waren toen gezien de geringe mobiliteit ook waarschijnlijker.
    Nu anno 2017 heb ik in ieder geval 24 echtparen en 8 losse voorouders in deze generatie getraceerd.De generatie is geboren rond 1600, middenin de Tachtig-jarige oorlog. Na de 12e generatie stoppen de meeste stambomen, immers pas na 1611 werden er DTB-registers bijgehouden. Van vier families hieronder - van Zijll, de Raet, van der Heede en Rietveld - zijn wel voorouders bekend, omdat zij van vader op zoon functies hebben bekleed als , burgemeester, schepen, schout of heemraad of soms een kerkelijke functie.
    Schout en schepenen zijn vergelijkbaar met onze burgemeester en wethouders, maar naast een schout had men vroeger ook burgemeesters.
    Een stad had minstens twee burgemeesters, die om en om voor een periode van twee jaar werden gekozen, zodat de oude burgemeester de jonge kon inwerken.
    Daarnaast kende men de vroedschap, die de schepenen raad gaven.Vandaar heet men raad in de vroedschap

    Van Zijl

    Bij het Nationaal Archief in Den Haag bestaat een familiearchief van de familie van Zijll.(Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Van Zijll, nummer toegang 1.10.88, inventarisnummer ...)
    De familie heeft banden met het huis Brederode. In de databank www.huisbrederode.nl is ook de familie van Zijll opgenomen.
    Wel is er onduidelijkheid over Jan van Zijl (geboren 1595) in generatie 12. Er is een tweede Jan Cornelisz van Zijll geboren in 1587.
    Op het internet is via www.moustache.nu veel informatie te vinden over families met de naam van Zijl en diverse spellingsvarianten als Sijl en Sile.
    In het bovengenoemd familiearchief komt Jan niet voor als zoon van Cornelis van Zijll en Heylwich van Brederode, wel als kleinzoon, via hun zoon Joost, maar dan kan hij geen Corneliszoon heten.
    Daarnaast komen meerdere kinderen van Cornelis hier ook niet in voor.

    De Raad

    De familie De Raet en hun voorouders, waaronder Doedijn Beijens van Driel, bezaten 'memorielanden' in Poortugaal en omgeving. Uit de inkomsten van memorielanden konden het lezen van missen bekostigd worden, en daarom werden de bezitters van die landen vastgelegd in kerkregisters. De memorielanden moesten in de familie blijven en waren niet vrij verhandelbaar.
    Uit het jaarboek 2000 van oudleiden.nl
    De eeuwigdurende memorie is een juridische fundatie. De stichter draagt daarbij (onroerend) goed, een rente of een som gelds over aan een of meer geestelijken dan wel aan een parochiële instelling. De andere partij neemt als tegenprestatie op zich een of enkele malen per jaar een mis op te dragen voor het zielenheil van de stichter en/of diens familie of vrienden." De memoriedienst werd nogal eens gehouden op de sterfdag van de stichter, waarmee werd voortgebouwd op de traditie om de eerste martelaren op de dag van hun overlijden te gedenken.
    Fred van Kan
    De familie heeft meerdere memorielanden in Poortugaal e.o. gesticht.
    Pieter Jansz de Raet trouwt met Elisabeth Verduin of van der Duijn, een Charloise familie van grondbezitters, die afstammen van een oud-adelijke familie van der Duijn, die weer afstammen van de van Brederode's. En dan zien we dat deze twee families van Zijl - die is van mijn vaders kant - en de famile de Raet - die is van mijn moeders kant - ergens rond 1200 ook weer verwant zijn.
    In die periode zien we dat er veel huwelijken binnen dezelfde kleine kring gesloten worden.

    Van der Heede en Rietveld

    Beide families hebben in Benschop en Polsbroek functies bekleed als burgemeester, schepen en kerkmeester. Benschop is een dorp in de huidige gemeente Lopik, grenzend aan IJsselstein en Oudewater. Uit Wikipedia : Het gebied rond Benschop werd ontgonnen vanaf het begin van de 12e eeuw. De gronden waren in het bezit van de bisschop van Utrecht, die concessies voor ontginning van de Lopikerwaard verleende, onder meer aan Benno van Aemstel. Deze terreinen, die voor ontginning werden uitgegeven, werden in Utrecht en Zuid-Holland copen genoemd. Vergelijk bijvoorbeeld Hontscoop en Tevecoop in Gouda en de plaatsen Boskoop, Nieuwkoop en Willeskop. De naam Benschop betekent dus letterlijk het ontginningsgebied van Benno. In 1571 werd het dorp zwaar getroffen door een overstroming. Geheel door dijken ingesloten vormt de gemeente een afzondelijke polder, welke langs de Benschopse Wetering is gebouwd (een lengte van 1 uur en driekwartier lopen). Benschop maakte vroeger deel uit van de Baronie van IJsselstein en werd met haar in 1814 bij de provincie Utrecht ingelijfd.

    12e e.v. generaties van Zijl, ook Zijll of Sijle

    12. Jan Cornelisz van Zijl (Jaarsveld,1595 - Benschop,25 dec 1650) x Catharina Crieck (1590)

    Jan Cornelisz was timmerman te Jaarsveld.
    Zij zijn getrouwd op 5 mei 1612 te Jaarsveld.Kinderen uit dit huwelijk:

    • Pietertje van Zijl (Jaarsveld,1618-1657)
    • Cornelis Jansz van Zijl (Jaarsveld,1622-Benschop,1687)
      ghemeenlands timmerman; burgemeester en schepen van Benschop, geboren ± 1622 te Jaarsveld, overleden op 16-05-1687 te Benschop, begraven op 21-05-1687 te Benschop, in de kerk. Corneli(u)s vertrok ongeveer 1660 naar Benschop, waar hij burgemeester werd. Hij voert een wapen met 3 bemmels (schaaktorens).
      Zijn neef is Abraham Ferdinand van Zijl [2801], zeeheld onder de Ruyter.
      Ook in de 18e eeuw zijn de van Zijl's nog steeds gemeenlands timmerman (stadstimmerman).
    • Aaltje Jansz van Zijl (Jaarsveld,1623-Benschop,1699)
    R.A. Utrecht. Weeskamer van Jaarsveld. invnr. 33 en in schepenboeken van Jaarsveld van 1669 komt voor de boedelscheiding van Jan Cornelis van Sijl Sal. en Trijntie Sal. Gerritsdr., waarbij vermeld worden Cornelis Jans van Zijl als rechthebbende voor een derde part en Aaltje Jans, getr. met Huibert Strick en Jan Jans (Bode).

    De familie van Zijl heeft voorouders tot aan generatie 25 rond het jaar 1200, en is afkomstig uit Vianen, Leiden en Oestgeest. In Nederland liep de Rijn vroeger vanaf Wijk bij Duurstede, via Utrecht naar Leiden (nu Kromme Rijn, Leidse Rijn en Oude Rijn) en mondde uit in de Noordzee bij Oestgeest tussen Katwijk en Noordwijk, maar in de middeleeuwen verzandde de rivier en werd in 1122 afgedamd, waarna het Rijnwater via de Lek verder stroomde, waarna deze bij Rotterdam Nieuwe Maas gaat heten. De Zijl waarnaar de familie vernoemd is, was een afwatering van die Oude Rijn via een spuisluis bij Katwijk. (Zijl is een Noord-Nederlands woord voor sluis,zoals in Delfzijl)

    Deel van de kaart van Christiaan Sgrooten uit 1573

    De rivier Oude Rijn vertakt zich bij Leiderdorp, waarbij het riviertje de Zijl noordwaarts stroomt, naar de Kagerplassen. Een klein stukje noordelijk van die splitsing werd -aan de oostzijde- tegen het einde van de dertiende eeuw een versterkt huis gebouwd, dat waarschijnlijk geheel omgeven was door een gracht. De eerste bewoner, Heer Jan van Ammers, ging zich naar dit Huis noemen: Van Zijl.

    13. Cornelis Arijense Willemsz van Zijl (1559-Vianen,1605) x Heylwich Helene van Brederode (Vianen,1560-1619)
    Cornelis was secretaris van Vianen. Heylwich was achternicht van Hendrik van Brederode (1531-1568) - bijgenaamd de grote geus. Hij bezat meerdere kastelen in Vianen, (Batenstein,Ameliastein). Hij maakte van Vianen en vrijstad met versterkingen, waar ondanks het verbod van Filips de II allerlei boeken en pamfletten gedrukt konden worden.
    Bij de komst van Alva worden veel van de versterkingen door diens troepen afgebroken.
    Hendrik kreeg zijn bijnaam, toen hij namens het verbond der edelen een smeekschrift voor meer godsdienstvrijheid indiende bij Margaretha van Parma.
    Tijdens de aanbieding van het smeekschrift werden de edelen voor het eerst neerbuigend Geuzen genoemd door Karel van Berlaymont.
    N'ayez pas peur Madame, ce ne sont que des gueux.
    Hendrik spotte daarmee, en ging zijn rebellen geuzen noemen.
    Gerrit Crieck (1570)x Barbara van Sijll (1570)

    14. Willem Pelgrimsz van Zijl (Vianen,1518 1596) x Maria van Arneveld (1520-1558)
    Joost Joostzn van Brederode (Vianen,1535-1578) x Anna Joostdr tot den Rijsenborg (1535)
    Joost was rentmeester van de Brederode's
    Cornelis Crieck (Lopik,1540-1620) x Henricxken (Lopik,1540-1614)
    Adriaan van Sijl

    15. Pelgrum Willems van Arneveld van Zijl (Vianen,1488-1558), van Langesteijn van Gemert (1500 -Vianen 1562)
    Joost van Brederode(Santpoort,1457) x Maria Dever van Minden en Diepenburgh (1500)
    Joost was een bastaardzoon van Reinout II van Brederode en Margriet Ruigrok van de Werve(bron www.huisbrederode.nl). Joost wordt genoemd als vrijheer van Bergen en heer van Reewijk, Maria is vrouwe van Diepenburch in Maasland
    Joost Heindriks tot den Rijssenborg (1510) x NN.

    16.Willem Claesz van Zijl (Vianen,1470-1518) x Jutte Florisdr (Vianen,1472-1521)
    Joost Dever van Minden (Maasland,1445-1526) x Maria van Mathenesse (Maasland,1449)
    Hendriks Joosten van Reijssenborg (1485-1529) x NN
    Voor Reinout II van Brederode zie onder : bastaardtakken.

    17. Claesz Petersz van Zijl (Leiderdorp,1460 – Leiden, 1530) x Margriet Heijes (Gouda,1450-Leiden,1515)
    Er is over hem weinig bekend. Hij moet diverse kinderen hebben gehad, want zowel zijn moeder als broer Cornelis spreken in hun testament over kinderen. Waarschijnlijk Alijt en Clementia; deze laatste gehuwd met Gerrijt Wiggers. Een zoon Pieter ligt - gezien vernoeming - voor de hand.
    Gehuwd (1) ± 1510 te Leiderdorp? Echtgenote is Margriet Gerijt Heyedochter N.N. Geboren ± 1480 te Gouda? Overleden op 15-02-1515 te Leiden, dochter van Gerrit Heye N.N. Brouwer. Gehuwd (2) > 1515 te Leiden? Echtgenote is Hillegond WILLEMS, geboren ± 1490. Dit huwelijk is (nog) niet zeker; op 11-09-1528 compareert Hillegond, vrouw van Claes van Zijl. (Leiden, wedboek; med. W. van Duijn, Sassenheim) Als het deze Claes is, dan klopt dat omdat zijn eerste vrouw Margriete Geryt Heyendochter reeds is overleden.
    Uit het eerste huwelijk:
    1. Alijdt, geboren ± 1500 te Leiden? Overleden >1515, 1515 April 26: (grote Bewijzen B, Leiden) f.11v: Alijdt, kind van Claes van Zijl en van wijlen Margriete Geryt Heyendochter; Pieter van Zijl, Heer Willem van Zijl priester, Aefgen Geryt Heyen weduwe ende meester Pieter Heyen als naeste magen. 12m. 2h. lants gelegen in Zwammerdam ende bruyct die coster van Bodegraven om 20 Rinsche gulden tsiaers. 400 Rinsche gulden als den boel van Geryt Heyen voorscreven den boel van Claes van Zijl schuldich is ter cause van een huys ende erve an Sinte Pancras Kerckhoff, welke voorscreven gelden Aefgen Geryt Heyen weduwe voorscreven onderhouden ende die voorscreven landen gebruycken zal de tijt van 12 jaren eerstcomende, waarvoor zij 't weeskind sal onderhouden. Jaerlicx 16 Rinsche gulden.
    2. Heijndrick Claeszoon, geboren ± 1520 te Leiden? Overleden >01-01-1587 te Leiden? Maakt op 18-11-1582 (zieckelijck, te bedde) testament met zijn 'tegenwoordige' huysvrouw Marijtgen Jacobsdochter. Gehuwd ± 1550 met Marijtgen Jacobsdochter de KUVE, geboren ± 1520, overleden >01-01-1587.
    Joost Abrahams van Reijssenborg (1460) x NN
    Wouter van Mathenesse (Schiedam, 1415) x 1)Duifje van Rijn, 2)Elisabeth Gillisdr van Kralingen).
    Mathenesse was een kasteel in Schiedam uit 1262, ook wel Huis ter Riviere genoemd. Vanuit de donjon werd tol geheven over de Maas,

    18.Pieter Willem Foytgen van Zijl (Leiderdorp, 1440 – Leiden, 1516) x Aleid van Tetrode of van Zwieten (Leiden, 1455 - 1529)
    Begraven op 08-06-1516 te Leiden, St. Pieterskerk.
    Hij wordt op 09-03-1479 na opdracht van zijn broer Geryt beleend met 9 morgen in Zoeterwoude bij de Medenborger Wetering.
    Poorter van Leiden in 1486; schutter van de handboog in 1494 en 1506. Gerrit Heijes Heije (1420) x Brouwer (1420)
    Abraham van Reijsenborch (1435) x NN
    Adriaan van Mathenesse(1358-1434) x Aleid Philipsdr van Spangen (??-1448)
    Het kasteel van Spangen (dat is niet dat kasteel van Sparta) lag in Overschie in de Spaanse polder. Er is niets van over.Op de plek waar het slot lag ligt nu de Bornissehaven.
    Van het kasteel van Mathenesse bestaat nog steeds de ruine, nu midden in Schiedam aan de Broersvest.

    Beide tekeningen zijn uit 1700


    19. Willem Foytgen van Zijl (Leiderdorp,1417 – Leiden, 1473) x Aleid van der Graft (1418-Leiderdorp, 1473)
    Willem was in 1443 schepen in Leiden.
    Bartholomeus van Tetrode (1425-1470) x Clementia van Zwieten (1425-1456)
    Wouter Gerard van den Berge, alias van Mathenesse (1360-1431) x Elisabeth van der Horst.
    Philips van Spangen (1366-1424) x Henrica van IJsselstein.

    20. Jan Claes Rengersz van Zijl van Rijsoord (Leiderdorp,1395-1468) x Catharina van Berendrecht (Leiden,1378 - 1465)
    Jan Claes heeft de naam van zijn moeder overgenomen.Zijn vader heet Nuweveen.
    Begraven op 07-12-1468 te Leiden, St. Pieterskerk. Sticht in 1431 de Maria-vicarie (archief Kerken van Leiden, inv. nr. 407, pag. 10) in 't gasthuis . Jan maakte (als Hoek) deel uit van de burgers die voor Jacoba strijden voor Woudrichem (zie ook: Fibula: Hoekse en Kabeljauwse twisten, pag. 51 e.v.), Gehuwd ± 1405 te Leiderdorp? Echtgenote is Catharina van BERENDRECHT, Begraven op 02-06-1465 te Leiden, St. Pieterskerk.
    Er is van dit echtpaar een boedelscheiding bekend geweest, die Van Alkemade nog gezien moet hebben. Hij zegt: 'scheidinge des boedels van Jan van Zijl en zijn vrou Katherine door Heer Claes van Zijl, Dirc van Zijl, Willem van Zijl en Floris van Zijl, gebroeders'.
    Jan Splinterse van der Graft(1388), Katijn van der Graft (1388)
    Dirk Arentsz van Teterode x Neeltgen van Tetrode
    Gillis van Zwieten (1400) x NN
    Jan Vlaming x Elisabeth van den Berge.
    Dirk van Spangen (1330-1380) x Maria van Strijen.
    Gijsbert van IJsselstein (1340-1347) x Johanna van Heemstede (1344-????)
    De Heren en Vrouwen van IJsselstein zijn van het geslacht van Amstel, die zich rond 1300 van IJsselstein gingen noemen.

    21. In deze generatie veel onzerheden over de voorouders van Nuweveen en van Zijll.
    Claes Rengersz Nuweveen (1340) x Machteld van Zijll (Leiderdorp 1380-1406)
    Claas van Zwieten (1310-1350) x Meijne Cuser (Beverwijk,1310 – Delft, 1350)
    Jan van der Nesse of van Spangen (1300-1342) x nn van Cralingen.
    Herberen van IJsselstein (????-1333) x Elisabeth.

    22. Rengersz Nuweveen (1285) x Berte Heerman (1360) of Geertruyt Regniers
    Jan van Zijll, Heer van Ammers (Leiderdorp,1310 - 1396) x Machteld van Leyden (1295-1364)
    Uit www.moustache.nu:
    Het is niet bekend of hij oomzegger van vaders- of moederskant is (waarsch. dit laatste): brief in Handschrift Van Alkemade, gedateerd 28-05-1310: >> 'Jan van den Zijl oorkondt gegeven te hebben een stuk land dat heet 'Volghbruke' aan Heer Bartholomeus of houder deser letter, dat mijn oude vader Haer Jan van Ammers en mijn Vrouwe mijn moeder bespraken en gaven tot een capelrije te Leyderdorp.' Bij het begin van de Hoekse en Kabeljauwse twisten kiest hij partij voor Margaretha, wat blijkt uit de verklaring van bijstand aan de Keizerin, gravinne van Henegouwen, op 5 september 1350, tezamen met andere ridders en knapen; hij staat daar vermeld onder de knapen. Jan van Henegouwen, Heer van Beaumont, beleent Jan op 15-09-1337 met het land in Maasland dat zijn oom (Jan van Ammers) bezeten had [bron: Lk 11 (=B.B.Blois) fol. 96vs, Lk 46 (=J.J.) fol. 32 en Hano 248. Spoedig daarna, op 31-10-1337 volgt de belening met 20 morgen aan de Zijl bij het slot (Oorkonde van Jan van Polanen). Op 07-05-1340 wordt Jan door de Heer en Vrouwe van Voorne beleend met 12 morgen in Naaltwijk, "die heer Jan van den Sile, daer God die ziele of hebben moete, te houden plach en nu ter wile in huerwarde heeft Heyne Wivenzoen." [bron: Lk. 49 (=Albr. XVIII), fol. 4vs] Uit een korte aantekening onder deze akte blijkt dat Hertog Jan van Beijeren deze 12 morgen 'later' "ten vrye eygen" heeft gegeven aan Heer Gerijt (Dirkszoon) van Zijl (zijn kleinzoon).

    Dirk van Zwieten (1286 – Warns,1345) x Beatrijs.
    Philips van Spangen x Sophie Dorpe.
    Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein (1260-1342) x Bertha van Heukelom van Arkel (125-1322)
    Praalgraf in de Sint-Nicolaaskerk in IJsselstein, gemaakt in opdracht van Guyote, dochter van Arnold.
    vlnr Gijsbrecht, Berthe, zoon Arnoud en schoondochter Maria van Henegouwen.

    23. Gerijt Heerman (Leiderdorp,1325 - Leiden,1404) x Ermgard Jan die Witte
    Jans Jansz van Zijll (Leiderdorp,1286 - 1310) x Agniese van Outshoorn (1288)
    Het kan zijn dat deze Jan van Zijl niet een zoon is van Jan van Zijl maar van een andere zoon of dochter van Ghisekijn
    Dirk Bokel (1244) x nn van Polanen.
    Arnold van Amstel (1240-1291) x Johanna van Zuylen (1230-1290)
    Otto I van Arkel (1254-1283) x Mechteld van Heusden.

    24. Willem Heerman () x Baertaet van Oestgeest (1295)
    Jan Wit Lizzebettenz x Catharina van Zwieten (1300)
    Jan van Ammers van Zijl (De Lier, 1265) x Jutte van der Zile
    Uit www.moustache.nu: In Leiderdorp vestigde zich Jan van Ammers, die op 14 juni 1292 (de zaterdag na Pinksteren) door Heynric, burggraaf van Leiden werd beleend met 'alle huysen ten Zijle die Jonaes waren (=zijn vader of schoonvader Jonas van den Zile). Jan noemde zich vanaf dat moment naar de plek waar hij woonde: Jan van den Sil of Van Sijl.
    Jan van AMMERS, ridder, geboren ± 1260 te De Lier? Overleden >18-03-1309 te Leiderdorp? Op 31 mei 1292 maakt hij zijn omgracht Huis ter Zijl met 50 morgen land, 'legghende tot het oud kerkhof', leenroerig aan de burggraaf van Leiden: Hendrik van Cuyk. Info: ..'bij gebrek aan zoons en hun nakomleingen te versterven op zijn drie oudste zusters, waarbij de twee jongsten hun deel van hun oudste zuster in leen zullen houden'. (bron: ARA ZH Leenregisters AA, f24v). Ook 20 morgen land van Polanen (Drossaars, 1949; leen nr. 194) en 3 morgen van Heemskerk worden door zijn nakomelingen in leen gehouden (Gemeente-archief Leiden, handschrft nr. 85189). Op 01-04-1296 zegelt hij met een schuinbalk (Archief Abdij van Rijnsburg, inv. nr. 698). Jan werd genoemd: 11-08-1305: als laatste met name genoemde (20e) ridder ter dagvaart in Den Haag; 18-03-1309: Heer Jan van Ammers, als zwager van Gerard van Zwieten welke gehuwd was met Clara van Zijl (van Ammers)(= 1048); (Cartularium S.Jansheren op GA Haarlem nr. 285 en Muller, Regesta Hanonensia); dit is de laatste maal dat hij voorkomt.

    Philips van Spangen x nn danielsdr van der Merwede.
    Gijsbrecht III van Amstel (1200-1252) x Aleidis van Cuyk.
    Gijsbrecht van Zuylen (1200-1260) x Johanna van Haamstede (1195-????)
    Herbaren II van Arkel (1205-1251) x Aleid van Heusden (1195-1276)

    25. Willem Heerman (1270) x Yde Willemsdr
    Ghisekin van Ammers (1231) x nn van Oestgeest
    Joannes van der Zile
    Jacob van Spangen (1180) xx nn van Teijlingen.
    Floris Herbaren van der Lede (1170-1207) x Jacomijn Hugo Botterdsdr van Schoonhoven (1183-1251)
    Gijsbrecht II van Amstel (1170-1235) x Bertrande van IJsselstein (1175-1233)

    26. N.N.x N.N. Uter Leyere.
    Gijsbrecht I van Amstel (1140-1188) x Hadewigus
    27. Ghisekein Uter Lyere (De Lier,1175)
    Hij wordt voor het eerst vermeld in 1226 als leenman van de heren van Wassenaar.>> Zijn naam is een verkleining (koosnaam) van Ghijsbrecht.
    Egbert vanAmstel (Grave,1105-1172) x Badeloch Boothen van Muiden
    28. Wolfger van Amstel (Grave,1075-1131) x Marguerite van Beveren (1083)
    29. Egbert II van Amstel (1031-1087)
    30. Egbert I van Amstel (986-1048)

    12e e.v. generaties De Raet, soms Raadt, soms Raeidt.

    De familie de Raet heeft eveneens voorouders tot in 1200, de 'De Raets' hebben voornamelijk gewoond op het westelijk deel van het eiland IJsselmonde (toen Riederwaard geheten), in de plaatsen Poortugaal, Charlois, Rhoon en Pernis.
    De oudste stamvader de Raet komt echter uit Vlaardingen.
    In generatie 14 is een De Raet getrouwd met een Van Gaesbeek, een bastaard-tak van de families van Gaesbeek en Abcoude, in generatie 15 is Pieter Jansz de Raet getrouwd met Aegje Willemsdr van Driel, een familie, die gezien kan worden als de droogleggers van de polders rond Poortugaal.
    Overigens komen er meer huwelijken tussen deze twee families voor.

    Deel van de kaart van Christiaan Sgrooten uit 1573

    12e generatie

    • Abraham Pieters de Raet (1605-Rotterdam,1673) x Adriaantje Gillis (Rhoon,1600-1656)
      Abraham heeft een oudere zus Helena. Na het overlijden van haar man Jan Simonsz Bosch hertrouwd zij en herroept haar testament. Notities van de 'Develter-Van Wauwe Web Site': Helena is doopgetuige bij doop van kind van haar broer Wouter Pieters.
      Archief ONA Oud Notarieel Archief Rotterdam Inventarisnummer 149 Aktenummer/Blz. 425/747 Notaris Adriaan Kieboom Hendrick Claesz, figuergieter, en zijn vrouw Helena Pietersz wonende in de Lombertstraet herroepen hun testament gemaakt op 27-11-1627 t.o.v. notaris Jan Lenaertsz Schouten en benoemen elkaar tot hun enige erfgenaam. De langstlevende, in geval dat de vrouw is, moet aan zijn zuster Catalina Hendrick Claesdr of Catalina Hendricksdr Claesdr 600 gld. betalen en aan Catalina Roelantsdr, dochter van Barbara Claesdr, 200 gld.
      Als de man de langstlevende is zal hij aan de moeder van zijn vrouw, Elisabeth Woutersdr, 800 gld. uitkeren en zo deze overleden mocht zijn 200 gld. aan elk van de broers en zusters van zijn vrouw resp. aan Wouter Pietersz, Abraham Pietersz, Aechgen Pietersdr en aan de kinderen van haar overleden zuster Annitge Pietersdr.
      Archief ONA Oud Notarieel Archief Rotterdam Inventarisnummer 155 Aktenummer/Blz. 214/324 Notaris Adriaan Kieboom Helena Pietersdr de Raedt weduwe van Jan Symonsz Bos maakt haar testament. Ze legateert 1.500 gulden aan haar broer Wouter Pietersz de Raet en aan Abraham Pietersz de Raeidt 2.000 gulden en aan zijn dochter Lysbeth Abrahamsdr 300 gulden en aan Pieter Abrahamsz de Raidt 200 gulden. Ze benoemt tot haar erfgename Aechge Pietersdr de Raet mits deze haar moeder zal onderhouden. NB: De Raet wordt ook geschreven als Raeidt en Raidt. Ze tekent als weduwe van Ian Simense Bosch.
      ONA Oud Notarieel Archief Rotterdam; Inventarisnummer 276; Aktenummer/Blz. 72/163; Notaris Gerrit van der Hout Helena Pieterss, weduwe van Jan Symonss Bosch, bekent ten overstaan van Jacob Jans Bosch, Hendrick Tomass Brey, gehuwd met Geertruyt Jans Bosch, en van Bastiaen Pieterss van der Steen, voogd over de minderjarige kinderen van genoemde Jan, datzij goederen, waaronder linnen, goud en rentebrieven, haar huis en erf, gelegen in de Oude Cappelstreech in Amsterdam, en een bedrag van 2600 gulden ontvangen heeft; dit alles zoals in haar huwelijkse voorwaarden, d.d. 13-07-1649 voor notaris Vitus Mustelius gepasseerd, beschreven is. N.B. Brey tekent met Heynderick Tonyss Brey. Helena Pieters, huisvrouw van Jan Rijckhals

    13e generatie.

    • Pieter Jansz de Raet (Rhoon,1575-Charlois,1649) x Elisabeth Verduin (Charlois,1570-1655)
      Pieter was landbouwer en heemraad te Rhoon.
      Met zijn vrouw Lijsbeth kreeg hij 9 kinderen, zie de testamenten hierboven. Oudste was de genoemde Helena, geboren 1595 en vernoemd naar haar oma Neeltje van Gaesbeek, daarna kwam Aechje, geboren 1598.
      Abraham was het vierde kind, de derde heette Wouter, geboren rond 1600 en vernoemd naar zijn opa Wouter Verduin.

    14e generatie, de stamoudouders.

    • Jan Pietersz de Raet (Rhoon,1555-1620) x Neeltje Willems van Gaesbeek (Rhoon,1560-1645)
      Jan Pietersz was schepen, schout en heemraad te Rhoon.
      De tekst op de grafzerk van Neeltje in de kerk van Poortugaal luidt: “Hier leyt begraaven Neeltien Willemse de huysvrou van Jan Pieterse de Raet, oud 85 jaren. Sterft den 7 Maart 1645”. Op haar grafzerk staat een familiewapen afgebeeld met daarop “in een zwart veld een zilveren gekroonde klimmende leeuw, goudgenageld”. Ditzelfde wapen is te samen met dat van haar man Jan Pietersz de Raet terug te vinden op een wapenbordje in de trouwzaal van het stadhuis te Haarlem.
    • Wouter Hendriks Verduin (1545-Rotterdam,1626) x Lintgen Ewoutsdr Verschoor (Charlois,1560-1624)
      landbouwer, schepen van Charlois (1582-1604), heemraad van Charlois, de Hillen en Robbenoord (1581), hoogheemraad (1588)
      schepen van Charlois e.a.. 1582-1595, 1589, 1591, 1602-1604, pachter van de tienden in Charlois in verschillende jaren vanaf 1573 Hendrickje Hendricksdr. en Wouter Hendricksz. zijn doopgetuigen bij de doop van Cornellis zoon van Vranc Ariensz. op Hoogvliet d.d. 21-5-1591
      Notities van de 'Develter-Van Wauwe Web Site':
      (Begrafenis) , in de kerk "int hoochkour". Graf bij zijn vrouw onder een zerk met wapen en het opschrift : 'Hier leyt begraven Wouter hendricks Verduin, sterff den XI Julyus anno 1626' 'Hier leyt begraven Lin.E. Ewouts, huijsvrouw van WouterHendrics, sterff den x december anno 1624'.
      Wouter Hendricksz Verduijn wonende te Charlois, ziek te bed liggende, testeert: Cornelis Woutersz. Verduijn, zijn jongste zoon, zal in eigendom krijgen de hofstede of woning, berg of bergen, boomgaard, schuur enz. met een aantal stukken grond. Hiervoor moet hij aan zijn broers en zusters betalen 5 gouden Carolus gulden en 10.000 gulden. (ONA Rotterdam 147 pag. 72) N.B. blijkbaar is hij op dezelfde dag overleden. Hij is begraven in de kerk van Charlois "int hoochkoer" in het grafbij zijn vrouw onder een zerk met het wapen Verduijn.
      Eeuwout Woutersz Verduijn, Dirck Woutersz Verduijn, Willem Woutersz Verduijn, Cornelis Woutersz Verduijn, Jaephet Cornelisz (Westduel) getrouwd met jonge Maertge Woutersdr Verduijn, Pieter Jansz de Raet getrouwd met Elysabeth Woutersdr Verduijn, Huybert Jansz Ruyter getrouwd. met ouwe Maertge Woutersdr Verduijn, Joost Pietersz getrouwd met de dochter van Nelletje Woutersdr, Crijn Hendricksz, Abraham Hendricksz, Isaack Hendricksz, Damis Pietersz getrouwd met Martge Hendricksdr, delaatste vier personen als kinderen van Heijndrick Woutersz zaliger. Alle erfgenamen van Wouter Hendricksz Verduijn en Maertge Cornelisdr en Lijntge Eeuwoutsdr 2e huisvrouw (RA Charlois nr. 28)
      Gecompareerd Eeuwout, Dirck, Willem en Cornelis Woutersz, zonen Verduijn, Japhet Cornelisz als man en voogd van jonge Maertgen Woutersdr, Pieter Jansz de Raet als man en voogd van Lijsbeth Woutersdr Adriaen Lenertsz Smitshouck als man en voogd van Lea (Leytgen) Woutersdr, alle kinderen en erfgenamen van Wouter Hendricksz Verduijn en Lijntge Eewoutsdr, zijn tweede huisvrouw beide zaliger gedachte. Huijbert Jansz de Ruyter getrouwd met oude Maertge Woutersdr, Dammis Pietersz getrouwd met Maertge Heijndricksdr voor hem zelf en procuratie hebben van Crijn Heijndicks, zijn huisvrouws broeder gepasseerd voor Bastiaan Pietersz en Adriaen Lenertsz Pors, schepenen van Charlois d.d. 15-10-1626, aan schout en schepenen vertoond, in deze vervangende Isaack Hendricksz, zijn huisvrouws broeder en Abraham Hendricksz, mede zijn huisvrouws broeder. Alle kinderen van Heijndrick Woutersz Verduijn. Joost Pietersz als man en voogd van Neeltge Willemsdr, nagelaten dochter vanNelletje Woutersdr, die een voorkind was van de vz Wouter Heijndricksz Verduijn en Maertge Cornelisdr, zijn eerste huisvrouw, beneffens de vz oude Maertgen en Heijndrick Woutersz, kinderen en mede erfgenamen van de vz Wouter Hendricksz Verduijn. Zij bekenden de boedel geschift en gescheiden te hebben (volgt een lange omschrijving)(RA Charlois 13 pagina 223 e.v.)
      Wouter Hendriksz VERDUIJN, geboren rond 1550 in Charlois, overleden 9 Jul 1626 in Charlois, begraven 11 Jul 1626 in Charlois (in de kerk), religie Ned.Herv.,van beroep landbouwer. Woont op de hofstede te Charlois en was bezitter van landerijen te Charlois met een geschatte waarde van 10.000 gulden. Schepen van Charlois1582-1586, 1590-1592 en 1602-1604, heemraad van Charlois, de Hillen en Robbenoord (1581), hoogheemraad (1588). Pachter van korentienden te Charlois (1573-1590). Begraven in het hoogkoor van de Ned.Herv. kerk te Charlois (zerk met wapen).
      Volgens zijn testament (gemaakt op 11 Jul 1626) krijgt de jongste zoon Cornelis de hofstede met boomgaard, schuur etc. Hiervoor moet hij zijn broers en zusters 5 gouden carolusguldens en 10.000 gulden betalen (ONA Rotterdam 147 pag. 72). Kennelijk overlijdt hij op dezelfde dag dat testament gemaakt wordt. Hij trouwde met (1) Maertge Cornelisdr [VARKENOORD]. Hij trouwde met (2) Lijntje Ewouts VERSCHOOR, ook bekend als OOSTHOECK, kerkelijk huwelijk 1579 in Charlois, geboren rond 1550 in Charlois, overleden 1624, begraven 10 Dec 1624 in Charlois(grafzerk).
      Graf. Rekenkr. Holland, coornthienden van Charlois: Wouter Hendricksz. pachter van: 't Vlaminghblock 1573 (deel 2533), 't Struijpblock 1574 (deel 2534), 't Catendrechtblock 1574 (deel 2534), 't Struijpblock 1580 (deel 2540), 't Vlaminghblock1579 (deel 2539), 't Catendrechtblock 1587 (deel 2547), 't Struijpblock 1588 (deel 2558), 't Vlaminghblock 1590 (deel 2550).
      De oude kerk van Charlois herbouwd in 1660. (foto's S.J. de Waard)
      Charlois dank zijn naam aan Karel de Stoute, die toestemming gaf de polder Reijerwaard te bedijken. onder de voorwaarde dat het gebied de naam 'land van Charollais zou krijgen. Charolais was het graafschap in Bourgondie, dat Karel van zijn vader Filips de Goede had gekregen, waarna de graaf van Charolais dezelfde was als de hertog van Bourgondie.
      Het hertogdom Bourgondie bestond onder Karel o.a. uit Bourgondie, Luxemburg, Vlaanderen, Brabant, en Holland, en viel niet onder de Franse koningen.
      De polder Reijerwaard was eerst eigendom van de heren van Putten, maar Jacob van Gaesbeek verkocht het ondergelopen land (door de St Elisabeth's vloeden) aan de Filips de Goede.
      De befaamde witte Charolaiskoeien zullen wel nooit in Charlois gegraasd hebben.
      Na de annexatie van Charlois door Rotterdam, werden in de oude polders de Waalhaven en de Maashaven aangelegd, waarna een deel van het in 1462 drooggelegde gebied weer onder water kwam. De toren gebouwd van de oude stenen met het wapen van Charlois, van de schout Edmondt van Diest en die van de schepenen Leendert Ariens Pors, Leendert Gijsbertsz. Schilperoort, Dirk Crijnen Huyser, Eeuwout Aertsz. Verschoor, Pieter Ariensz. Coninck, Cornelis Woutersz. Verduyn en Staes Dircxz. van Jaersvelt en de secretaris Dirck Cornelisz van der Spuij.
      Cornelis Woutersz Verduijn (1587-1673) was een zoon van Wouter Hendriks Verduijn en Lintgen Ewoutsdr Verschoor.(generatie 14)

    15e generatie.

    • Pieter Jansz de Raet (1505-1555) x Aegje Willemsdr van Driel (Poortugaal,1508)
      Pieter was schepen te Rhoon
      Notities van de 'Develter-Van Wauwe Web Site':
      Beleend met de helft van 9 gemet land in d'Eijffel (onder Pernis) op 16 feb 1621 bij dode van zijn vader [of de datum is niet juist of zijn vader is nog niet overleden!]
      ORA Charlois nr 28: Eeuwout Woutersz. Verduijn, Dirck Woutersz. Verduijn, Willem Woutersz. Verduijn, Cornelis Woutersz. Verduijn, Jaephet Cornelisz. (Westduel) getrouwd met jonge Maertge Woutersdr. Verduijn, Pieter Jansz. de Raet getrouwd met Elysabeth Woutersdr. Verduijn, Huybert Jansz. Ruyter getrouwd met ouwe Maertge Woutersdr. Verduijn, Joost Pietersz. getrouwd met de dochter van Nelletje Woutersdr., Crijn Hendricksz., Abraham Hendricksz., Isaack Hendricksz., Damis Pietersz. getrouwd met MartgeHendricksdr., de laatste vier personen als kinderen van Heijndrick Woutersz. zaliger. Alle erfgenamen van Wouter Hendricksz. Verduijn en Maertge Cornelisdr. en Lijntge Eeuwoutsdr. 2e huisvrouw.
      ONA Oud Notarieel Archief Rotterdam; Inventarisnummer 147; Aktenummer/Blz. 186/420; Notaris Adriaan Kieboom Pieter Janss de Raedt, wonende te Rhoon, verklaart dat, hoewel hij als de oudste zoon van wijlen Jan Pieterss de Raedt eigenaar is van de door zijn vader nagelaten twee perecelen leenland, volgens een leenbrief d.d. 16-02-1621 gelegen in de Eyffele in Pernis, deze zullen blijven ten profijte van hem en zijn broers en zusters tot het overlijden van hun moeder Neeltge Willemsdr, die het land nog in bezit heeft. Cornelis Janss de Raedt verklaart dat het perceel land van 5ư gemet, gelegen in het buitenland van Roon en genaamd 'het Broeckge' dat in zijn bezit is, ten profijte van hem en zijn broers en zusters komt.
      Archief ONA Oud Notarieel Archief Rotterdam Inventarisnummer 148 Aktenummer/Blz. 664/1024 Notaris Adriaan Kieboom Gerrit Pietersz Velsenaer verhuurt aan Pieter Jansz de Raidt en Huych Cornelisz Roon 5 gemeten land, gelegen onder Portugael in Sweerdijck strekkende aan de Kruysdijck (?), voor de eerstkomende 7 jaar voor 130 gld per jaar.
      Archief ONA Oud Notarieel Archief Rotterdam Inventarisnummer 148 Aktenummer/Blz. 663/1023 Notaris Adriaan Kieboom Gerrit Pietersz Velsenaer verhuurt aan Huyck Cornelisz Rhoon, brouwer, 5 gemeten saylanden gelegen in de binnenlanden van Rhoon, in de polder genaamd 'de Heuytert', voor de eerstkomende 7 jaar voor 24 gld 't gemet. Tot zekerheid van het volledig bezit stelt Pieter Jansz de Raidt zich borg, voor de beloofde huurpenningen stelt zich borg Cornelis Waddensz.
      ONA Oud Notarieel Archief Rotterdam; Inventarisnummer 149; Aktenummer/Blz. 347/581; Notaris Adriaan Kieboom Gerrit Cornelisz de Lange verklaart dat hij in maart 1632 van Jacob Jansz, paerdecoper, een wisselbrief heeft ontvangen van 82 gld. ten laste van een vrouw in Den Briel, wonende in de Vijsel tegenover 'Het Vergulde Hooft', om het geld van devrouw in ontvangst te nemen en daarmee Pieter Jansz de Raedt wonende te Roon te betalen. De vrouw weigerde te betalen omdat haar zoon minderjarig was en zij niet wist dat hij voor dat bedrag iets gekocht had. Mede-comparant Cornelis Jansz deRaedt verklaart het wisselbriefje van De Lange ontvangen te hebben, die hem verzocht om van de vrouw betaling te krijgen. Dit is niet gebeurd omdat hij het briefje verloren is.
      29/3/1649 doopgetuige bij kleinzoon Pieter Jans de Raet van zoon Jan. Zie ook: J.J. Vervloet, De Parenteel van Doen Beijensz., OV, Rotterdam 1989, blz. 41, nr. 133.12.

      N.B. Een bedrag van 100 gulden toendertijd is iets tussen de 1500 en 2000 euro nu, een gemet ca 4500 vierkante meter.
    • Willem Gabrielsz van Gaesbeek (Rhoon,1534-1566) x Neeltje Florisse (Rhoon,1538-1615)
      Willem zou een der verbonden edelen en overleveraars zijn van het verzoekschrift aan margaretha van parma op 5-4-1566. Echter komt hij niet voor op de George index, een lijst die historici hiervan opgesteld hebben.
    • Hendrick Woutersz Verduin (1520-1542) x onbekende vrouw
      bewoner van de hofstede te Charlois.
    • Ewout Dircks Verschoor (1525) x Hadewij Aertsdr van der Goes(1530-Charlois 1585)

    16e generatie.

    • Jan de Raet (1475 - voor 1547) x Geertken Cleijsse
    • Willem Doens Beijen van Driel (1471-1560) x Ida Jansdr
    • Gabriel Willemsz van Gaesbeek (Poortugaal,1490-Rhoon,1566) x Maartje Kolijnsdr (1495)
    • Floris Florisse (1505)
    • Wouter Cornelisz Verduin (1490) Schepen van Charlois
    • Dirck Ewoutsz Verschoor (1495-1552)
      In 1543 genoemd als schepen van Charlois, gebruiker van 22,5 morgen land te Charlois.
    • Aart van der Goes

    17e generatie.

    • Doen Beijen van Driel (Poorugaal,1434-1515) x Aafje Cornelis Haaske (Poortugaal, 1435-1515) Doen, ook wel Doedijn, ook aangeduid als de jonge.
      "op 28-1-1485 beleend met de leengoederen van zijn vader, schepen van Poortugaal 1491 en 1507, testeert op 6-1-1513, gest. voor 17-12-1515, zn. van Beije Doensz. en Lijsbeth, 1e getr. met Neeltje Wollebrant Jansdr., dr. van Wollebrant Jansz. en Lijsbeth, 2e getr. met Haaske." Hoek (1992), heeft zijn grootvader Doen als degene die huwt met deze Neeltje Wolbrant Jansdr!
      Gorkum ORA 537/210, 13-6-1544: Roelof Pleunen beloofde Francois Doeijensz. te vrijen met een halve boomgaard te Arkel, zoals Francois heeft moeten vrijen Willem Doeijensz. en zijn broer Beije Doeijensz. in Poortugaal in de Baljuwschap van Putten en aan Adriaan Willemsz.
      Zie ook J. L. van der Gouw: De blaffaard van de memorielanden van Poortugaal. In J. Belonje e.a. (1972). Hollandse studiën 3. Historische Vereniging voor Zuid-Holland onder de zinspreuk 'Vigilate Deo Confidentes' (77-118). Met o.a. memories gesticht door leden van deze familie, in Poortugaal.
      uit beide huwelijken? Keijzer, op p. XXXIV, schat in dat Willem en Maartje uit het eerste huwelijk zijn, de andere kinderen uit het tweede huwelijk. Extra probleem is dat Neeltje Wolbrant Jansdr niet de vrouw van deze Doen is, maar van zijn grootvader Doen, volgens Hoek 1992: zij sticht in 1450 een memorie (p. 151)
    • Willem Burgerts van Gaesbeek (Poortugaal, 1450-1504) x Geertruyt Pietersdr Sueten (Poortugaa,1460-1555)
    • Cornelis Cornelisz Verduin (1470)
    • Ewout Dircks Verschoor (1470) Zegel met het wapen van Ewout
      Vermeld 1513-1516 en in 1524 als koper tienden te Charlois

    18e generatie.

    • Bijen Doens van Driel (Poortugaal,1410-1484) x Lijsbeth Drapenier (Poortugaal,1412-Pernis)
      beleend 11-9-1451, schepen van Poortugaal in 1458 en 1463 Putten leen 63 De dijk langs de molen binnen Portegael. De Zweerdijckese dijk tot aan de Oude Rodense dijk (1641: de Cruysdijk met het huisje dat er op staat).
      "8-12-1455: Beijen Doedinsz., te versterven op zijn jongere zoon Doedin 27-4-1467: Beijen Doedijnsz. met ledige hand 28-1-1485: Doeden Beijensz. bij dode van zijn vader Beijen 17-12-1515: Cornelis Doe Beyenz. bij dode van zijn vader Doen Beyez. 7-1-1544: Anthuenis Cornelis Doez. bij dode van zijn vader Cornelid Doe Beyenz. 2-2-1559: Cornelis Anthuenisz., onmondig, oom: Cornelis Cornelis Doensz., bij dode van zijn vader Anthuenis Cornelis Doensz. 1-3-1575: Cornelis Cornelis Doensz. bij dode van zijn broers zoon Cornelis Anthuenisz."
      p. 142 C. Hoek (1972). Repertorium op de lenen van Putten, gelegen in het land van Poortugaal en in de Riederwaard. Ons Voorgeslacht Nr. 211, p. 109 e.v.
    • Pieter Sueten (1430) x Geertruyt Heijnen (1430)
    • Dierick Jacops Verschoor of van Schoer (1455- Charlois>1498) x nn van Driel (1446)
      Schepen van Charlois 1484, vermeld in 1470 als hoge heemraad van de polder Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland.
      Eerstgenoemde polder lag op IJsselmonde, de tweede op Charlois.
    • Cornelis van der Duijn van Werkendam (1450-1510) x Elisabeth van Asperen van Vuren (1450)
    • Burgher van Gaesbeek (1425)
      Hij is of een bastaardzoon van Willem van Kleef, die weer een bastaardzoon was van Zweder van Gaesbeek. of hij was een bastaardzoon van Jacob van Gaesbeek, de wettige zoon van Zweder.
      Willem van Kleef was baljuw van Gaasbeek, Jacob was stadhouder van Holland, de plaatsvervanger van de landsheer.
      Gaasbeek is tegenwoordig een dorp ten westen van Brussel, maar in de middeleeuwen bekend op zijn kasteel. Een baljuw in Vlaanderen was de vertegenwoordiger van in dit geval de heer van Gaesbeek.
      Over Jacob van Geasbeek vermeldt het groot algemeen historisch, geografisch, genealogisch Jacob hadde getrouwd eerst Johanna van Ligne en naderhandt Margaretha van Schonvorst.By de eerste heeft hy een zoon gehad, Antonis genoemd,doch die is lang voor hem in 1421 ongetrouwd overleden.Jacob zelf is overleden den 6. February in het jaar 1459, zijnde de laatste wettelyke mans-oir van dit geslacht der heren van Abkoude uit de heren van Zuilen gesproten. Hij heeft een natuurlyken zoon Sueder van Gaasbeek nagelaten, die dit geslacht voortgezet heeft.
      Uit wikipedia over het kasteel van Gaasbeek:
      De Gaasbeekse troepen stonden o.l.v. baljuw Willem van Pipenpoy. Vervolgens kwam her kasteel na het Huis van de Hertogen van Brabant in handen van het Huis van Horne. Van Horne ging het naar van Abcoude. Sweder van Abcoude , een Hollandse edelman, was in de 14de eeuw de eigenaar van het kasteel. Hij lag in conflict met Everard 't Serclaes, schepen van Brussel. Deze laatste werd in 1388 ongeveer doodgeslagen door de Baljuw van Gaasbeek en door Willem van Kleef, de bastaardzoon van Sweder van Abcoude. Everard 't Serclaes stierf te Brussel. Het woedende Brussel viel het slot van Gaasbeek aan en brandde het af. Daarna kwam Gaasbeek opnieuw aan de familie van Horne. Maarten van Horne vormde het kasteel in 1550 om tot een renaissancekasteel. In 1565 werd het kasteel aangekocht door Lamoraal van Egmont (+1568), de nationale held uit de 16de eeuw, die op bevel van de Hertog van Alva te Brussel onthoofd werd. In 1615 kocht Renaat van Renesse van Warfusee het kasteel.

    19e generatie.

    • Doen Beijens van Driel (Poortugaal, 1378-1452) x Margriet Heijricksdr Droogendijk (1386-1446)
      Tussen 1429 en 1452 was Doedijn leenman van Putten. Op 11 September 1452 wordt zijn zoon Beije Doensz beleend met het leenland van zijn vader. Zijn zoon Antheunis Doensz volgt zijn vader Doedijn Beijensz op op 7 Januari 1444. Van 1432 tot 1434 wordt Doedijn vermeld als leenmangetuige voor de Heer van Putten. Op 12 Maart 1436 wordt Doedijn vermeld als medebedijker van Het Oudeland van Strijen. Doedijn heeft land gemeen met Gheen Jansz en diens zwager Simon Bartoutsz op 10 Mei 1442. Doedijn vestigde zijn memorie op 2 gemet land in Vernellenhouck, te versterven op zijn zoon Beije Doensz In 1445 wordt Doedijn tweemaal vermeld als leenmangetuige. Verder wordt hij genoemd als belender in de blaffaard van de memorielanden.
      Andere bronnen:
      Putten leen 64 2 gemet land in Poortegael (1598: in Welhouck aan de Hoffweg), belend ten westen: het kapittel van Gheervliet (1598: Lijsbeth Hemicxdochter) , ten zuiden: Beyen Lemsz. (1452: de erfgenamen van Doede Beyensz., 1598: Jan Jacobsz.), ten noorden en ten oosten: (1598: de Hoffweg).
      "1-4-1429: Doedijn Beyenz. 11-9-1452: Beye Doedijnsz. bij dode van zijn vader Doedijn Beyensz. [verder gelijk aan leen 63]"
      p. 142 C. Hoek (1972). Repertorium op de lenen van Putten, gelegen in het land van Poortugaal en in de Riederwaard. Ons Voorgeslacht Nr. 211, p. 109 e.v.
    • Bartholomeus Jacobsz Drapenier (Leiden 1391-17 feb 1484) x Aechte Jansdr van Diest (Leiden,1400-15 nov 1468)
    • Jacop van Scoer (Ridderkerk,1430-1479) x Baertgen.
      Vermoedelijk in Ridderkerk overleden, mogelijk broer van Cornelis Jan Schorenz tresorier van Dordrecht 1478 en 1479, in 1461 waarsman (penningmeester) van polder oud-Reijerwaard [Zuiderent: "Mogelijke verbinding: in 1415 wordt een Dirc van der Schoer vermeld als heemraad van het ambacht Eemde, een dorp dat bij de Sint Elisabethsvloed van 1421 verdronken is]] Voor vermeldingen, zie Sigmond p. 334
      Andere bronnen: C. Sigmond (1996). De oudste generaties van het geslacht Verschoor op het eiland IJsselmonde. Ons Voorgeslacht , 330-336. Gaat uitvoerig in op de publicatie van E. G. Verschoor in 1974 in De Nederlandsche Leeuw, en corrigeert nogal ingrijpend de daar gegeven afstammingsreeks Verschoor: o.a. vermeende Verschoor’s zijn Van Driel’s. Ondertussen is het boek over de geslachten Van Driel verschenen: C. Sigmond & K. J. Slijkerman (1998). Drie verwante geslachten Van Driel (Zuid-Hollandse eilanden, ca. 1350-1650). uitverkocht
      K. J. Slijkerman (2007). Een geslacht Verschoor alias Van der Schoor te Charlois en Cromstrijen in de zestiende- en zeventiende eeuw. Delft: Alvo. Ik heb diet boekje nog niet gezien Er zijn inderdaad meerdere geslachten, die niet met elkaar zijn verbonden.
      K. J. Slijkerman (2017). Genealogie Verschoor. De nakomelingen van Floris Diercxz. uit Charlois. Ons Voorgeslacht, 72 #700, 269-321.
    • Adam van der Duijn (1415-1484)
    • Otto Herbarensz van Asperen van Vuren (?-1473) x Arnolda de Cock van Opijnen

    20e generatie

    • Beije Beijensz van Driel (Poortugaal, 1350-1408) x Lijsbeth
    • Jacob Jansz Drapenier (?-Leiden,5 feb 1447)
    • Heindrick Claesz Droogendijk x Suetkin
    • Jan van der Duijn (1379) x Spohie van den Wale
    • Herbaren van Asperen van Vuren (?-1425) x Ude Walraven Reinoltsdr

    21e generatie

    • Beije Rutghersz van Driel (Poortugaal,1324-1408) x Lijsbeth
      pacht land in Poortugaal, Pernis, Sijkenisse, eigenaar van land in Hoogvliet (Oedenvliet)
    • Jan Salics (Hazerswoude 1360-1385)
    • Otto Herbertsz van Asperen van Vuren (1340) x Geertruij de Cock van Opijnen (1355)

    22e generatie

    • Rutgher Diddericsz van Driel,"Rutger Didderixsz neemt samen met Jacob Jan van Moerdrecht, Scildman Pietersz. en Hughe Buest Maenkensz. van de heer van Putte op 19 juni 1357 een gors tussen Hoogvliet en Pernis ter bedijking aan. Dit is de polder Rughezand (Roozand) in Pernis." Hoek, 1992, p. 142
    • Herbaren van Asperen van Vuren (1295) x Margaretha de Cock van Batenburg
      Herbaren is de zoon van Otto uit het Huis van Arkel.
      Heijman Foppe van Arkel, de stamvader (ovl ca 982) kreeg van Tieleman, landvoogd van Oost-Friesland onder keizer Otto I De Grote, het bestuur over Neder-Friesland, het huidige Friesland. Hij werd hofmeester onder Graaf Dirk II Van Holland en werd door de graven van Holland en Teisterbant beleend met enige landen aan de Linge, later verenigd onder de naam “het Land van Arkel”. Het dorp Arkel (Arclo) wordt al vroeg vermeld, in 641 werd er een kerk gesticht. Heijman zou zich hier gevestigd hebben.

    23e generatie

    • Otto II van Arkel, Heer van Asperen, Vuren (1265-1345) x Agathe van de Lek (1270-1310)
      Otto zorgde ervoor dat het Huis Arkel Asperen in 1313 als vrije heerlijkheid in 'onsterfelijke' erfleen kreeg van Willem III van Holland. In 1347 sneuvelde nakomeling Robrecht van Arkel, waarmee de heerlijkheid verviel aan het geslacht Polanen, waarvan Dirk van Polanen was getrouwd met Elburg van Asperen.

    24e generatie

    • Otto I van Arkel, Heer van Heukelom, Asperen (1254-1283) x Mechteld van Heusden

    25e generatie

    • Herbaren II van Arkel (Langerak,1205 - Arkel 1251) x Aleid van Heusden (1195)
      Herbaren heette eerst van der Leede, naar het huis ter Leede (onder Leerdam), maar rond 1235 vestigde hij zich in Arkel. Hij wordt gezien als de stamvader van het geslacht van Arkel. De heren van Arkel heersten tot 1412 over de landen rond Gorinchem.Zij waren o.a. heer van Asperen, Vuren, Acquoi, Heukelom, Leerdam, Haastrecht
      Ook in de voorouders van Reinout II van Brederode (zie bastaardtakken hieronder) komen via verschillende lijnen de van Arkel's voor.
      Zo is zowel Jan III van Arkel (1275) als zijn broer Herbaren (1278) een edelbetovergrootvader.
      Jan V van Arkel werd in 1411 na de Arkelse oorlogen (onderdeel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten) tot aan zijn dood in de gevangenis van Gouda opgesloten.
      Zijn zoon Willem probeerder nog het oude gebied te heroveren, maar werd bij zijn opstand gedood.

    26e generatie

    • Floris Herbaren van der Lede (Langerak 1170 - 1207) x Jacomijn van Schoonhoven

    27e generatie - edelstamouders

    • Herbaren van der Lede (Langerak 1140 - 1200) x Adelheid van Altena

    12e e.v. generaties van der Heede, soms van der Hee en Rietvelt.


    12e generatie
    13e generatie 14e generatie 15e generatie 16e generatie 17e generatie 18e generatie 19e generatie 20e generatie 21e generatie

    Bastaardtakken

    Voorouders Reinout II van Brederode (Vianen, 1415 ovl 16 okt 1473) = generatie 16

    De Brederodes waren een adelijke familie in Holland. Het stamslot stond in Santpoort bij Velsen, maar in 1414 waren de Brederodes ook heer van Vianen geworden, en verhuisde men naar kasteel Batenburg.
    De familie stamt of van de heren van Teylingen, die volgens hun familiewapen afstamden van een bastaardzoon van de graven van Holland.
    Willem I van Brederode (geb 1226 in Santpoort) trouwt met Hillegonde van Voorne, en via haar voorouders komen we via Frederik van Luxemburg (geb 960 in Moezelgouw) en Lodewijk de Stamelaar bij Karel de Grote

    generatie 17

    • Walraven I van Brederode (Santpoort 1376 - gesneuveld Gorinchem 1 dec 1417) x Johanna van Vianen en Ameide (1380 - Vianen, 18 apr 1418)
      Walraven werd doodgeslagen bij het innemen van Gorinchem voor vrouwe Jacoba (of getroffen door een pijl), zijn vrouw stierf uit barensnood.

    generatie 18

    • Reinout I van Brederode (Santpoort 1336 - 1390) x Jolanda van Gennep (Gennep 1348, Santpoort 1413)
      Reinout werd benoemd tot baljuw van Kennemerland. Door zijn huwelijk werd hij Graaf van Gennep, alhoewel Gennep geen graafschap was, maar een heerlijkheid.
    • Hendrik II van Vianen (Utrecht 1357 - ovl 26 apr 1417) x Hadewij van Herlaer (Ameide 1355 ovl 1405)

    generatie 19

    • Dirk III van Brederode x Beatrix van Valkenburg
    • Jan II van Gennep x Johanna Borh van der Eem
    • Gijsbrecht Beusinchem van Goije van Vianen x Beatrx van Egmond
    • Jan van Herlaer x Maria van Asperen

    generatie 20

    • Willem van Brederode x Elisabeth van Kleef-Hulchrath
    • Reinout van Valkenburg x Maria van Boutersem
    • Hendrik van Gennep x Adelheid van Meurs
    • Gijsbert van der Eem
    • Hendrik I van Goije van Vianen x Catharina Gijsbrechtsdr van Goije en Vianen
    • Jan I van Egmond x Guyote van Amstel van IJsselstein
    • Dirk van Herlaer x Heijlwig van Arkel
    • Otto II van Asperen en Hagestein x Aleid van Asperen en Hagestein

    geneatie 21 zie www.huisbrederode en genealogie west-europese adel

    Voorouders Jacob van Gaesbeek (geb 1390 overleden Brussel, 6 feb 1459) = generatie 19

    generatie 20

    • Zweder III van Gaesbeek x Anna van Leiningen-Dagsburg

    generatie 21

    • Gijsbrecht III van Abcoude (geb Abcoude 1310 ovl 1376 Wijk bij Duurstede) x Joanna van Horne en Gaesbeek (geb 1315 ovl 1356 Wijk bij Duurstede)

    generatie 22

    • Sweder II van Abcoude (geb Abcoude 1280 ovl 1347 Wijk bij Duurstede) x Mabelia van Arkel (geb 1285 ovl Gorinchem 1317)
    • Willem IV van Horne en Gaesbeek (geb 1302 ovl 1343) x Oda van Putten en Strijen (geb 1295 ovl 1336)

    generatie 23 : zie genealogie west-europese adel

    Ook via deze voorouders komen we via Hertog Godfried III van Brabant, Graaf Lambert I van Leuven en Karel III van Karolingen bij Lodewijk de Stamelaar, achterkleinzoon van Karel de Grote